Deficitul comercial a urcat în ianuarie cu 2,8%

Deficitul comercial a crescut în luna ianuarie cu 2,83% comparativ cu perioada similară din 2007, la 1,41 miliarde de euro, aceasta fiind a doua lună consecutivă în care dinamica exporturilor a devansat dinamica importurilor, potrivit datelor Institului Naţional de Statistică (INS).

9 afișări
Imaginea articolului Deficitul comercial a urcat în ianuarie cu 2,8%

Deficitul comercial a urcat în ianuarie cu 2,8% (Imagine: Mediafax Foto)

Exprimat în monedă naţională, deficitul s-a situat la 5,17 miliarde de lei, în creştere cu 10,52%, se arată într-un comunicat al INS.

În luna ianuarie, exporturile FOB au însumat 8,87 miliarde de lei (2,42 miliarde de euro), iar importurile CIF s-au plasat la 14,05 miliarde de lei (3,84 miliarde de euro).

Comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, exporturile au crescut cu 25,8% la valori exprimate în lei (16,9% la valori exprimate în euro), iar importurile au urcat cu 19,7% la valori exprimate în lei (11,3% la valori exprimate în euro).

Faţă de decembrie 2007, exporturile din ianuarie s-au majorat cu 11,1% la valori exprimate în lei (7,2% la valori exprimate în euro), iar importurile s-au diminuat cu 9,2% la valori exprimate în lei (12,3% la valori exprimate în euro).

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost de 6,37 miliarde de lei (1,72 miliarde de euro) la expedieri şi de 9,7 miliarde de lei (2,62 miliarde de euro) la introduceri, reprezentând circa 72% din totalul exporturilor şi aproximativ 69% din totalul importurilor.

Diferenţa între dinamica determinată pe baza valorilor exprimate în lei şi cea determinată din valori exprimate în euro a fost generată de deprecierea monedei naţionale cu 8,8% în luna ianuarie faţă de perioada similară din 2007.

În ianuarie, ponderea principală în structura pe grupe de produse a exporturilor şi importurilor o deţin maşinile şi echipamentele de transport (33% la export şi respectiv 37,7% la import) şi alte produse manufacturate (42,1% la export şi respectiv 29,9% la import).

Rezultatele privind comerţul din luna ianuarie sunt apropiate de estimările Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), care se situau la 1,48 miliarde de euro.

CNP preconizează că deficitul comercial al României se va plasa, în acest an, la 18,4% din Produsul Intern Brut (PIB), nivel similar celui din 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici