Diferenţe mari între aşteptările analiştiilor privind inflaţia din iulie, de la 1,8% la 3,4%

Analiştii financiari bancari au aşteptări sensibil diferite în ceea ce priveşte rata inflaţiei din iulie, lună în care a fost aplicată majorarea TVA de la 19% la 24%, estimăriile variind de la 1,8% la 3,4%, în condiţiile în care BNR vede un impact din majorarea TVA de 2,9% pe o perioadă de trei luni.

19 afișări
Imaginea articolului Diferenţe mari între aşteptările analiştiilor privind inflaţia din iulie, de la 1,8% la 3,4%

Diferenţe mari între aşteptările analiştiilor privind inflaţia din iulie, de la 1,8% la 3,4% (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Astfel, pentru rata inflaţiei pe ultimele 12 luni analiştii anticipează valori între 6,3% şi 8%, dar toţi sunt de acord că nivelul din iulie va fi determinant pentru inflaţia de la finele anului.

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, majorarea TVA cu cinci puncte procentuale va conduce într-o primă rundă, care se va încehia în trei luni, la o creştere a preţurilor cu 3%, iar efectele de runda a doua vor fi modeste, respectiv o majorare de 1% a preţurilor.

Potrivit economistului şef al ING Bank, Nicolae Chidesciuc, inflaţia din iulie se va ridica la 2,9%, din care 2,6 puncte vor reprezenta impactul majorării TVA, iar în aceste condiţii, rata anuală se va plasa la 7,4%.

Oficialul ING vede o posibilă revenire a inflaţiei până la 7% la finele anului, dacă nu va interveni o inflamare a preţurilor alimentare, influenţate de evoluţiile internaţionale. El consideră că efectele de runda a doua din creşterea TVA vor fi nesemnificative.

Prognoza cea mai optimistă aparţine economistului şef al BRD Groupe Societe Generale, Florian Libocor, care se aşteaptă la o rată lunară de 1,8%, ceea ce corespunde unei inflaţii pe ultimele 12 luni de 6,3%. Libocor nu exlude ca eventuale efecte ale creşterii TVA să apară şi în următoarele luni, dar susţine că evoluţia preţurilor din iulie va fi determinantă pentru finele anului.

La polul opus se situează economistul şef al BCR, Lucian Anghel, cu o prognoză pentru rata lunară de 3,4%, corespunzătoare unei inflaţii anuale în jur de 8%.

"Suntem mai pesimişti şi vedem inflaţia lunară la 3,4%, deci rata anuală în jur de 8%. Rămâne de văzut cât de mult deficitul de cerere internă va putea estompa din creştere. Evoluţia din iulie va fi un semnal foarte puternic pentru evoluţia viitoare. La inflaţie mai redusă, de 7,4 - 7,5%, probabil aşteptările inflaţioniste vor fi mult mai reduse", a spus Anghel.

Analiştii BCR estimează pentru finele anului o inflaţie între 8% şi 8,5%, considerând că o viteză de creştere alertă în iulie se poate recupera destul de greu, în ciuda deficitului de cerere.

Preţurile de consum au înregistrat o creştere lunară uşoară de 0,16% în iunie, iar rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 4,42% în mai la 4,38%, în condiţiile ieftinirii mărfurilor alimentare pentru a doua lună consecutiv.

Guvernul a decis la finele lunii iunie să crească TVA de la 19% la 24%, după ce Curtea Constituţională a stopat tăierea pensiilor cu 15%. BNR a modificat în creştere de 3,7% la 7,8% prognoza privind rata inflaţiei la finele anului.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual, iar pentru 2011 de 3% plus minus un punct procentual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici