Dilemele OPEC la începutul unei săptămâni în care ar trebui să decidă evoluţia producţiei de petrol, pentru prima data în opt ani

OPEC încearcă o ultimă întâlnire diplomatică pentru a stabili reducerea producţiei de petrol, în contextul în care ministrul Energiei din Arabia Saudită a sugerat pentru prima dată că nu este nevoie ca producţia să fie încetinită, aceasta putându-se baza pe cerere, potrivit Bloomberg.

896 afișări
Imaginea articolului Dilemele OPEC la începutul unei săptămâni în care ar trebui să decidă evoluţia producţiei de petrol, pentru prima data în opt ani

Dilemele OPEC la începutul unei săptămâni în care ar trebui să decidă evoluţia producţiei de petrol, pentru prima data în opt ani

„Ne aşteptăm ca cererea să îşi revină în 2017, atunci se vor stabiliza preţurile, iar acest lucru se va întâmpla fără intervenţia OPEC”, a spus ministrul Al-Falih, duminică, potrivit ziarului Asharq al-Awsat din Arabia Saudită. „Nu avem doar o singură metodă, aceea de a tăia producţia la întâlnirea OPEC, ci ne putem baza pe restabilirea consumului, în special în Statele Unite”, a adăugat acesta.

Declaraţiile ministrului saudit au venit la doar două zile după ce Arabia Saudită a decis să nu participe la întâlnirea de luni a producătorilor care nu fac parte din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), din cauza diviziunilor din cadrul grupului. Întâlnirea a fost, însă, anulată, iar oficialii OPEC se vor întâlni, miercuri, la Viena.

Ministrul energiei din Algeria, Noureddine Boutarfa, unul dintre cei care a gândit acordul din septembrie de reducere a producţiei, şi Eulogio Del Pino, ministrul omolog din Venezuela, ar urma să se întâlnească în Algeria, urmând să călătorească la Moscova, luni, potrivit unor delegaţi citaţi de Bloomberg.

„Nu este benefic să participăm la întâlnirea cu producătorii din afara OPEC înainte de a se organiza întâlnirea din cadrul OPEC şi de a decide dacă se va tăia sau se va menţine nivelul actual al producţiei”, a explicat Al-Falih, potrivit publicaţiei citate.

Pe lângă problemele din interiorul organizaţiei între Iran, Iraq şi Arabia Saudită, OPEC le cere şi marilor producători, precum Rusia, să reducă, de asemenea, producţia. Până acum, Rusia nu a dat curs cererii OPEC, limitându-şi oferta la îngheţarea producţiei la nivelul actual.

OPEC propune ţărilor care nu sunt membre reducerea producţiei cu 600.000 de barili pe zi. Ministrul Energiei din Rusia a spus de mai multe ori că ţara preferă să îngheţe producţia, nu să o reducă.

OPEC se va reuni miercuri, la Viena, pentru a încerca să finalizeze termenii scăderii producţiei de petrol pentru prima data în opt ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici