Directorul general al HP, înlocuit de fosta şefă a eBay. Cine este femeia care l-a îndepărtat pe Apotheker la mai puţin de un an de mandat

Hewlett-Packard a numit-o pe Meg Whitman, fost director general al eBay, ca preşedinte şi director general executiv, înlocuind-ul pe Leo Apotheker la mai puţin de un an de la numire pentru a încerca să recâştige încrederea investitorilor.

499 afișări
Imaginea articolului Directorul general al HP, înlocuit de fosta şefă a eBay. Cine este femeia care l-a îndepărtat pe Apotheker la mai puţin de un an de mandat

Directorul general al HP, înlocuit de fosta şefă a eBay (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decizia a fost luată însă fără derularea unei proceduri de căutare a unui director general, compania atrăgând noi critici din partea acţionarilor.

Whitman, expertă în retail pe internet, însă cu un palmares "mixt", nu ar fi o "alegere evidentă" pentru HP, consideră analiştii.

Ea a transformat eBay de la o firmă cu câteva zeci de angajaţi în 1998 la unul dintre cele mai mari retaileri online la nivel mondial.

Totuşi, ultimii ani de mandat la eBay au fost marcaţi de frânarea creşterii companiei, dar şi de criticile tot mai dure adresate conducerii de către investitori, nemulţumiţi de o serie de achiziţii neinspirate, inclusiv a serviciului de telefonie pe internet Skype.

Leo Apotheker, adus anul trecut din Germania, a fost criticat dur de investitori şi este al treilea director general consecutiv concediat de HP.

Numirea lui Whitman ca înlocuitor surprinde atât prin graba cu care a fost făcută, cât şi prin faptul că mai mulţi candidaţi interni cu potenţial au fost trecuţi cu vederea.

"Unii ar putea spune de asemenea că poate Meg Whitman nu este persoana potrivită. Nu are cunoştinţe de hardware. Însă HP are nevoie de cineva care să aşeze compania pe direcţia potrivită", comentează un analist american.

Analiştii speculează că înlăturarea lui Apotheker ar putea deschide calea pentru răsturnarea unor decizii luate în cele 11 luni de mandat, însă HP a dat asigurări investitorilor că nu vrea să modifice din nou strategia.

Whitman a declarat că HP va finaliza evaluarea diviziei de PC-uri până la sfârşitul anului şi va încheia în condiţii normale achiziţia producătorului britanic de software Autonomy Corp pentru 12 miliarde de dolari.

Acţiunile HP au închis joi la New York în scădere cu 4,8%, după ce urcaseră miercuri cu 6,6%.

"Am considera că orice decizie de a nu derula o căutare completă de candidaţi interni şi externi pentru ocuparea permanentă a postului de CEO ar fi nesatisfăcătoare şi grăbită", a arătat analistul Sanford Bernstein Toni Sacconaghi, un critic al conducerii HP.

Preşedintele HP, Ray Lane, respinge astfel de comentarii şi susţine că Whitman a fost aleasă după o evaluare serioasă, fiind cel mai bun candidat pentru post.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici