Divizarea Electrica SA va fi decisă joi, spune şeful privatizărilor din Departamentul pentru Energie

Divizarea companiei de stat Electrica SA va fi decisă, joi, în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), a declarat miercuri Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei de Privatizări din Departamentul pentru Energie, la conferinţa "Bursa românească, piaţă emergentă", organizată de ZF.

230 afișări
Imaginea articolului Divizarea Electrica SA va fi decisă joi, spune şeful privatizărilor din Departamentul pentru Energie

Divizarea Electrica SA va fi decisă joi, spune şeful privatizărilor din Departamentul pentru Energie

"Mâine este o AGA care să aprobe desprinderea unei firme care să administreze participaţiile la filiale. Ne menţinem termenul de listare, adică în primele zile din iunie. Indiciile şi partea de premarketing ne arată că Electrica este vandabilă şi este interes pentru ea", a afirmat Dumitraşcu.

Conform acordului dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional, statul trebuie să vândă 51% din acţiunile la Electrica SA în luna iunie.

Guvernul a decis, anul trecut, să divizeze distribuitorul de energie Electrica SA înainte de privatizare, prin separarea unei firme care va prelua toate participaţiile minoritare deţinute la alte companii.

Dumitraşcu a menţionat că intervalul de preţ din oferta pentru listarea companiei va fi stabilit într-o şedinţă de Guvern.

Electrica SA a privatizat, în perioada 2004-2008, pachetele majoritare de acţiuni de la cinci filiale de distribuţie şi furnizare a energiei.

În prezent, Electrica SA este acţionar minoritar la companiile ENEL Energie Muntenia (unde deţine 23,57%), ENEL Distribuţie Muntenia (23,57%), ENEL Distribuţie Banat (24,86%), ENEL Distribuţie Dobrogea (24,90%), ENEL Energie (36,99%), E.ON Moldova Distribuţie (27%), E.ON Energie România (3,78%) şi Electrica Soluziona (49%).

Totodată, Electrica SA are 0,5% din acţiunile Bursei Române de Mărfuri.

Pe de altă parte, Electrica SA a dat în judecată grupurile CEZ (Cehia), E.ON (Germania) şi Enel (Italia), care au privatizat cumulat cinci din cele opt filiale de distribuţie şi furnizare a energiei, cărora le pretinde plata unor penalităţi cuprinse între 1,5 şi 2 miliarde euro pentru neîndeplinirea unor clauze din contractele de privatizare, dar cele trei grupuri susţin că au de plătit sume mai mici, de până la 700 milioane euro.

Dumitraşcu spunea la sfârşitul lunii februarie că statul vrea să obţină peste 400 milioane euro din vânzarea Electrica.

Compania are activităţi de distribuţie a energiei şi este controlată de Departamentul pentru Energie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici