Doar 8% din locuinţele României sunt asigurate

Doar 8% din cele aproximativ 8,4 milioane de locuinţe din România sunt asigurate, prin intermediul unei poliţe facultative de profil, a declarat, joi, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu, la un seminar de specialitate.

1 afișare
Imaginea articolului Doar 8% din locuinţele României sunt asigurate

Doar 8% din locuinţele României sunt asigurate

"Procentul este unul redus comparativ cu alte state din Uniunea Europeană. Totuşi, populaţia a început să conştientizeze importanţa unei poliţe de profil şi sunt de acord cu introducerea obligativităţii asigurării locuinţelor, aşa cum reiese din datele unui studiu Insomar realizat la solicitarea CSA în primăvara acestui an", a afirmat Toncescu.

Conform rezultatelor sondajului Insomar, la întrebarea "Sunteţi de acord cu introducerea obligativităţii asigurării locuinţelor împotriva dezastrelor naturale?", 60,2% dintre repondenţi au răspuns cu afirmativ, în timp ce 30,1% au spus că nu sunt de acord cu această măsură. Circa 9,7% dintre repondenţi nu au dat nici un răspuns.

La întrebarea "Familia dumneavoastră are încheiată o asigurare facultativă de locuinţă?", din totalul celor intervievaţi au răspuns afirmativ doar 12,8% dintre cei chestionaţi. Circa 83,5% dintre participanţii la sondaj au afirmat că nu şi-au asigurat locuinţele, iar 3,7% nu deţin locuinţă proprietate personală.

"Toate aceste date statistice arată clar faptul că deşi majoritatea românilor doresc introducerea legii, aceştia nu conştientizează existenţa riscurilor, neexistând educaţie şi cultură în acest sens", a arătat şeful CSA.

Toncescu a afirmat că adoptarea proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor s-a impus ca urmare a faptului că România este unul dintre statele europene expuse în mod semnificativ la dezastre naturale, în special cutremure şi inundaţii.

"Potrivit unui studiu elaborat de Ministerul Mediului din România, valoarea pierderilor medii anuale, calculată pentru clădiri rezidenţiale, rezultate în urma producerii inundaţiilor, se ridică la aproximativ 20 milioane de euro. În cazul producerii cutremurelor, expunerea rezidenţială totală este de circa 105 miliarde de euro", a spus Toncescu.

În conformitate cu prevederile acestui proiect de lege, suma asigurată obligatoriu, respectiv suma asigurată ce poate fi acordată beneficiarului poliţei, reprezintă echivalentul în lei a 20.000 euro, respectiv 10.000 euro (în funcţie de tipul locuinţei), suma asigurată permiţând numai reconstrucţia locuinţei afectate.

Prima obligatorie se ridică la 20 de euro, respectiv 10 de euro, şi se achită integral anual.

Pentru categoriile sociale defavorizate, proiectul de lege pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor prevede alocarea din bugetul statului a sumelor cu titlu de primă de asigurare. Identificarea categoriilor defavorizate, pentru care statul va suporta plata acestor prime de asigurare, va intra în sarcina autorităţilor locale, care au în evidenţă aceste persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici