Două capete de acuzare împotriva lui Jay Y. Lee, vicepreşedintele Samsung Group, aflat în AREST

Vicepreşedintele Samsung Group, Jay Y. Lee şi alţi patru executivi vor fi acuzaţi de dare de mită şi deturnare de fonduri, în contextul scandalului în care e implicată preşedinta Coreei de Sud, Park Geun-hye, a anunţat purtătorul de cuvânt al procurorului special, potrivit Reuters.

255 afișări
Imaginea articolului Două capete de acuzare împotriva lui Jay Y. Lee, vicepreşedintele Samsung Group, aflat în AREST

Vicepreşedintele Samsung Group, Jay Y. Lee, va fi acuzat de dare de mită şi deturnare de fonduri (Imagine: Hepta/ Arhiva Mediafax Foto)

Cei cinci executivi vor fi acuzaţi de dare de mită, deturnare de fonduri şi ascunderea bunurilor în străinătate, potrivit purtătorului de cuvânt al procurorului special.

Lee va mai fi acuzat de mărturie mincinoasă în faţa parlamentului, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Ceilalţi oficiali Samsung care vor fi arestaţi sunt vicepreşedintele Samsung Group, Choi Gee-sung, preşedintele Chang Choong-ki, preşedintele Samsung Electronics Co Ltd, Park Sang-jin şi vicepreşedintele executiv, Hwang Sung-soo, a precizat purtătorul de cuvânt.

Cazul împotriva preşedintei Park va fi trimis procurorilor, aceasta rămânând suspectă. Mai mult, există posibilitatea ca alte conglomerate să fie implicate în investigaţie, potrivit purtătorul de cuvânt al procurorului special.

Park a fost suspendată de parlament în decembrie după acuzaţiile potrivit cărora aceasta ar fi încheiat înţelegeri secrete cu prietena Choi Soon-sil pentru a pune presiune pe marile afaceri, inclusiv Samsung, urmând ca acestea să doneze către două fundaţii înfiinţate pentru susţinerea iniţiativelor politice ale preşedintei.

O decizie a Curţii Constituţionale în privinţa acuzaţiei care i se aduce preşedintei Coreei de Sud este aşteptată luna următoare, potrivit agenţiei de presă citată. Până la decizia curţii, Park Geun-hye rămâne în funcţie, dar nu îşi poate exercita puterile, acestea fiind transmise prim-ministrului, persoana numită în post de preşedintă.

Biroul procurorului special va anunţa oficial concluziile investigaţiei pe 6 martie.

Lee a fost arestat pe 17 februarie din cauza presupusului rol pe care l-a avut în scandalul de corupţie care o vizează pe preşedinta Park Geun-hye.

Lee Jae-yong este, în prezent, vicepreşedintele Samsung Electronics, dar, de când tatăl lui, Lee Kun-hee, a suferit un atac de cord, în 2014, este considerat şeful, de facto, al întregului conglomerat Samsung Group.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici