Economia mondială în creştere pentru a şasea lună consecutiv în decembrie

Datele publicate de Markit Economics exprimă creşterea economiei mondiale pentru a şasea lună consecutiv în decembrie, în pofida persistenţei crizei sanitare în Europa şi America de Nord, confirmând intrarea într-un nou ciclu economic, într-o evoluţie susţinută de mix-ul de politici economice.

334 afișări
Imaginea articolului Economia mondială în creştere pentru a şasea lună consecutiv în decembrie

Markit Economics a publicat statisticile cu privire la evoluţia indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii din economia mondială în luna decembrie şi anul 2020, conform unei analize a Băncii Transilvania. Aceşti indicatori sunt estimaţi împreună cu JPMorgan şi evidenţiază dinamica comenzilor noi, producţiei, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, pragul de 50 puncte separând creşterea de scădere.

Se evidenţiază creşterea industriei prelucrătoare (motorul economiei mondiale) cu cel mai bun ritm din februarie 2018, evoluţie care confirmă scenariul relansării în V.

Comenzile noi au crescut pentru a şasea lună consecutiv în decembrie (dar cu un ritm în decelerare), pe fondul relansării comerţului internaţional.

Totodată, componenta perspective de evoluţie pentru următoarele 12 luni a înregistrat un nivel ridicat, dar în decelerare raportat la cel din noiembrie.

Analiza pe componente evidenţiază evoluţia bunurilor intermediare şi bunurilor de capital, confirmându-se intrarea într-un nou ciclu investiţional.

Din perspectiva regională cele mai bune dinamici ale industriei prelucrătoare au fost înregistrate în Germania, Brazilia şi India în luna decembrie.

Pe de altă parte, sectorul de servicii a crescut pentru a şasea lună la rând în decembrie, dar cu un ritm în decelerare: indicatorul PMI în scădere cu 0.4 puncte lună/lună la 51.8 puncte (minimul din iulie), pe fondul intensificării crizei sanitare în Europa şi America de Nord.

Se evidenţiază însă creşterea componentei locuri de muncă pentru a cincea lună la rând în decembrie, evoluţie influenţată de startul campaniei de vaccinare, care confirmă intrarea ramurii secundare a economiei într-un nou ciclu.

Din perspectiva regională se evidenţiază creşterea serviciilor în SUA, China, India, Australia, Brazilia şi Irlanda în luna decembrie.

Pe de altă parte, sectorul serviciilor a scăzut în Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania şi Rusia în ultima lună din 2020.

Astfel, indicatorul PMI Compozit s-a situat pentru a şasea lună la rând în decembrie peste nivelul de 50 de puncte, dar se observă o scădere cu 0,4 puncte raportat la noiembrie, la 52,7 puncte. Cu alte cuvinte, ritmul de creştere din economia mondială a decelerat în ultima lună din 2020 (spre minimul din septembrie), în contextul persistenţei pandemiei în Europa şi America de Nord.

Se evidenţiază accelerarea serviciilor financiare şi bunurilor intermediare în decembrie, evoluţie susţinută de mix-ul relaxat de politici economice şi de optimismul indus de startul procesului de vaccinare.

Comenzile noi au crescut pentru a şasea lună consecutiv în decembrie, dar comenzile de export s-au ajustat, pe fondul persistenţei pandemiei.

De asemenea, companiile au creat locuri de muncă pentru a patra lună la rând în decembrie, dar ritmul a decelerat.

Nu în ultimul rând, componenta perspective de evoluţie a economiei pentru următoarele 12 luni a înregistrat un nivel superior mediei pe termen lung în decembrie, dar în atenuare comparativ cu nivelul din noiembrie.

Astfel, în 2020 indicatorul PMI Compozit a înregistrat un nivel mediu de 46,9 puncte, în scădere cu 4,7 puncte an/an, pe fondul incidenţei pandemiei.

Se evidenţiază declinul indicatorului PMI din sectorul de servicii cu 5,9 puncte an/an la 46,3 puncte, dat fiind că acest sector a fost cel mai afectat de criza sanitară şi restricţiile implementate pentru contracararea acesteia.

Pe de altă parte, indicatorul PMI din industria prelucrătoare s-a redus cu doar 0,8 puncte an/an la 49,2 puncte în 2020.

Conform prognozelor actualizate recent de Banca Mondială PIB-ul global ar putea creşte cu ritmuri anuale de 4% în 2021 şi 3,8% în 2022, după ajustarea cu 4,3% din 2020 (determinată de incidenţa pandemiei). În acest scenariu economiile emergente şi în dezvoltare şi cele dezvoltate ar putea creşte cu dinamici anuale de 5%, respectiv 3,3% în 2021, după declinul din 2020 (cu 2,6% an/an, respectiv cu 5,4% an/an).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici