Economia mondială se va contracta în 2009 cu 1,3%

Economia mondială se va contracta în 2009 cu 1,3%, iar cea a Statelor Unite cu 2,8%, potrivit prognozei de primăvară a FMI privind perspectivele economiei mondiale, Fondul avertizând că lumea se află într-o recesiune severă, generată de o criză financiară gravă şi o pierdere acută de încredere.

25 afișări
Imaginea articolului Economia mondială se va contracta în 2009 cu 1,3%

Economia mondială se va contracta în 2009 cu 1,3% (Imagine: Mediafax Foto)

Pentru 2010, Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipează că economia mondială va reveni pe un trend ascendent, cu un avans de 1,9%, în timp ce Produsul Intern Brut al Statelor Unite va stagna (creştere zero).

În luna ianuarie, Fondul anticipa o creştere de 0,5% a economiei mondiale în acest an şi de 3% în 2010.

În 2008, PIB-ul mondial a înregistrat o creştere de 3,2%, iar cel al Statelor Unite de 1,1%. Economiile avansate vor consemna o creştere economică negativă de 3,8%, urmată de stagnare în 2010, după avansul de 0,9% din 2008.

Statele emergente şi în curs de dezvoltare vor avea o creştere a PIB de 1,6% în acest an şi de 4% în 2010, după ritmul de 6,1% în 2008, potrivit prognozei FMI publicate miercuri.

În noul raport al FMI privind Perspectivele Economiei Mondiale se arată că măsurile ample şi deseori neconvenţionale adoptate de autorităţi ca reacţie la criză au condus la unele progrese privind stabilizarea pieţelor financiare, dar nu au refăcut încrederea şi nu au corectat impactul negativ al încetinirii activităţilor economice şi tensiunile financiare intense.

FMI consideră că ritmul contracţiei economice mondiale, cel mai grav de la Marea Depresiune, va încetini începând din trimestrul al doilea, dar redresarea va depinde de măsurile decisive ale autorităţilor din sectorul financiar pentru refacerea stabilităţii, precum şi de politicile bugetare şi monetare din cele mai importante economii ale lumii, care să asigure un sprijin puternic pentru cererea agregat.

Potrivit noilor previziuni ale FMI, economia Japoniei se va contracta în 2009 cu 6,2%, urmând să înregistreze un avans de 0,5% în 2010.

Rusia va consemna în acest an un declin al PIB de 6%, iar anul viitor va reveni la creştere, cu un ritm de 0,5%. În 2008, economia Rusiei a urcat cu 5,6%. Economia chineză va avansa cu 6,5% în acest an şi cu 7,5% în 2010, după creşterea de 9% din 2008.

În raport se arată că situaţia economiei mondiale s-a deteriorat rapid după agravarea crizei financiare în septembrie 2008, în urma prăbuşirii băncii americane de investiţii Lehman Brothers, salvarea de la faliment a grupului de asigurări American International Group şi a altor instituţii financiare importante din SUA şi Europa.

Reacţia autorităţilor din statele avansate şi emergente a contribuit la atenuarea problemelor extreme de pe pieţele financiare şi au apărut semne încurajatoare de îmbunătăţire a încrederii, de la reuniunea G20 de la începutul lunii aprilie, se mai arată în raport, care avertizează însă că tensiunile din sector se menţin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici