Economia va scădea cu 7,7% din PIB, în 2009

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a revizuit în scădere prognoza privind contracţia economică a României în acest an, de la 4% la 7,7% din PIB, estimare care se plasează uşor sub cea a Fondului Monetar Internaţional (FMI), de 8-8,5% din PIB, potrivit datelor instituţiei.

38 afișări
Imaginea articolului Economia va scădea cu 7,7% din PIB, în 2009

Economia va scădea cu 7,7% din PIB, în 2009 (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Instituţia prognozează că economia va ieşi din recesiune abia la finele anului viitor, anticipând un avans economic, în serie brută, de 0,8% în trimestrul trei, comparativ cu perioada similară din 2009, şi de 4,1% în ultimele trei luni.

Economia va înregistra, în primele două trimestre din 2010, scăderi, în serie brută, comparativ cu perioada similară din 2009, de 3,5% şi, respectiv, 1,2%.

Astfel, CNP anticipează că economia îşi va menţine ritmul negativ până la finele anului, iar prima creştere a PIB va fi înregistrată, potrivit Comisiei, în al doilea trimestru din 2010, când economia va avansa cu 1% faţă de primele trei luni.

CNP mai estimează că în trimestrul al treilea al acestui an, în serie ajustată, economia va raporta cea mai semnificativă scădere, respectiv 9,2%, iar în ultimul trimestru declinul se va tempera la 7,3%.

Pentru anul următor, CNP anticipează, în prognoza preliminară de toamnă, că economia îşi va relua ritmul de creştere, iar PIB-ul va urca în termeni reali cu 0,5%, peste prognoza anterioară a CNP. Pentru 2011, Comisia estimează o creştere economică de 2,4%.

FMI anticipează pentru România o scădere economică de 8-8,5% în 2009, dublu faţă de estimarea din luna martie, de 4,1%, şi o uşoară creştere a PIB anul viitor, de 0,5%-1%.

Reprezentanţii instituţiei financiare internaţionale au fost de acord, în august, cu majorarea deficitului bugetar la 7,3% din PIB în 2009, comparativ cu proiecţia anterioară de 4,6% din PIB, şi la reducerea acestui dezechilibru sub 6% din PIB anul viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici