EFG Eurobank, ATEbank şi Volksbank, printre cele opt bănci care nu au trecut testele de stres

EFG Eurobank, ATEbank din Grecia şi Volksbank din Austria, prezente în România, se numără printre cele opt bănci care nu au promovat testele de stres efectuate de Autoritatea Bancară Europeană.

1328 afișări
Imaginea articolului EFG Eurobank, ATEbank şi Volksbank, printre cele opt bănci care nu au trecut testele de stres

EFG Eurobank, ATEbank şi Volksbank, printre cele opt bănci care nu au trecut testele de stres (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Cele trei bănci au obţinut indici Core Tier 1 (raportat la riscul total) pentru 2012, într-un scenariu pesimist, de sub 5%, nivelul minim necesar promovării. Astfel, EFG Eurobank a realizat un indice de 4,6%, ATEbank de -6%, iar Oesterreichische Volksbanken de 4,5%.

Celelalte instituţii financiare care nu au trecut testele, toate din Spania, sunt Banco Pator, Caja Ahorros del Mediterraneo, Banco Grupo, CataluniaCaixa şi Unnim.

Aceste opt bănci au nevoie de un capital suplimentar de 2,5 miliarde de euro.

Testele de stres au fost aplicate pe 90 de bănci din 21 de ţări.

Toate băncile testate din Italia, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Irlanda au promovat evaluarea, prima efectuată de Autoritatea Bancară Europeană de la înfiinţarea instituţiei, la începutul acestui an.

Testele aplicate anul trecut băncilor au fost criticate pentru au arătat că băncile au nevoie de capital suplimentar de numai 3,5 miliarde de euro, o zecime din estimările analiştilor.

Băncile care au picat testele de stres trebuie să prezinte un plan de suplimentare a capitalului, în termen de trei luni.

Pe piaţa românească, EFG Eurobank controlează Bancpost şi mai multe companii, între care EFG Retail Services IFN, EFG Eurobank Finance - Romania, EFG Eurobank Securities - România, EFG Eurobank Leasing, EFG Eurobank Property Services, EFG IT Shared Services, EFG Eurolife Asigurări Generale şi EFG Eurolife Asigurări de Viaţă.

Volksbank avea la sfârşitul anului trecut 236 de sucursale în România şi 1.373 de anagajaţi. Divizia din România are cea mai mare pondere în activele Volksbank International, care reuneşte activele din străinătatele ale grupului austriac, de 4,7 miliarde euro la sfârşitul lunii martie, fiind urmată de Cehia (2 miliarde euro), Ungaria (2 miliarde euro) şi Slovacia (1,4 miliarde euro).

Banca rusă de stat Sberbank va cumpăra Volksbank International (VBI) în baza unui memorandum încheiat de cele două companii, însă operaţiunile din România au fost excluse din tranzacţie.

ATEbank Grecia controlează 74,12% din acţiunile ATE Bank România, un alt acţionar important fiind International Finance Corporation, membră a grupului Băncii Mondiale, cu 15% din capitalul social al băncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici