Electrica SA va contesta în instanţă sancţiunea care va determina scăderea tarifelor la energie

Decizia consiliului Concurenţei de a amenda Electrica SA va fi contestată în instanţă, anunţă Electrica într-un comunicat transmis joi.

545 afișări
Imaginea articolului Electrica SA va contesta în instanţă sancţiunea care va determina scăderea tarifelor la energie

Electrica SA va contesta în instanţă sancţiunea care va determina scăderea tarifelor la energie

„Referitor la declaraţiile din data de 20 aprilie, făcute cu ocazia unei conferinţe organizate de Consiliul Concurenţei, privind eventuale corecţii ale tarifelor de distribuţie a energiei electrice care ar putea fi efectuate de către ANRE, Electrica precizează că modalitatea de recuperare a prejudiciilor în cazul unor înţelegeri anticoncurenţiale dovedite, conform legii, este reglementată prin legislaţia în vigoare, urmând a fi eventual stabilită de instanţele de judecată competente”, se arată în comunicatul companiei energetice.

„Precizăm că ponderea costului cu achiziţiile de contoare electrice recunoscute în tariful de distribuţie a energiei electrice este marginal raportat la veniturile din activitatea de distribuţie”, se mai arată în comunicat.

Societatea Energetică Electrica SA informează că a primit decizia cu privire la investigaţia pe care Consiliul Concurenţei a derulat-o şi care „priveşte, în opinia Consiliului Concurenţei, încălcări ale legislaţiei în domeniul concurenţei de către unele societăţi furnizoare de contoare şi echipamente de măsurare a energiei electrice, în perioada 27 noiembrie 2008 - 30 septembrie 2015”. Totodată, Electrica aminteşte că a adus la cunoştinţa tuturor părţilor interesate, încă din data de 5 ianuarie 2018, faptul că va contesta în instanţă, prin toate mijloacele legale disponibile, amenda aplicată de Consiliul Concurenţei, pentru protejarea intereselor sale legitime şi ale acţionarilor. „Electrica a aplicat şi continuă să aplice o politică de toleranţă zero faţă de orice încălcări ale legilor în vigoare, inclusiv ale legislaţiei concurenţei”, precizează compania.

De cealaltă parte, tarifele de energie electrică la nivelul consumatorilor vor scădea în premieră, pentru a se recupera un prejudiciu creat de cartelul distribuitorilor de contoare electrice, care au practicat preţuri exagerat de mari în ultimii ani, a declarat, pe 20 aprilie, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„A fost sancţionată pentru prima dată o companie organizatoare de licitaţii publice, Electrica SA, pentru că angajaţi ai săi au facilitat realizarea cartelului. Aceste înţelegeri au condus la costuri suplimentare pentru consumatorii finali care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică, iar noi vom colabora cu Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru recuperarea prejudiciului”, a spus Bogdan Chiriţoiu.

„Ceea ce vrem, în premieră, este ca împreună cu ANRE să recuperăm prejudiciul creat clienţilor de companii - păgubite ele, dar care au transferat aceste pagube la clienţii lor. Vorbim de ani mulţi în care preţurile au fost exagerate, practic de la privatizarea distribuţiilor de energie”, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Cum se pot recupera aceste prejudicii? „Scăzând tariful de distribuţie în viitor. E greu să dai compensaţii pentru trecut, dar cred că aşa cum ANRE le spune companiilor că au voie să crească tarifele cu X lei, poate să le spună că nu vor mai creşte cu X lei, ci le vor creşte cu X/2 lei, pentru că e de recuperat un prejudiciu din trecut. Am recomandat ANRE reducerea acestor tarife, iar ANRE ne cere sprijinul pentru a estima exact prejudiciul ce trebuie recuperat”, a menţionat Bogdan Chiriţoiu.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Grupul Electrica oferă servicii la peste 3,6 milioane de clienţi şi are o arie de cuprindere naţională - cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru funizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice. Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici