Electrica SA vrea să externalizeze cele două proiecte de parcuri eoliene

Furnizorul şi distribuitorul de energie electrică Electrica SA vrea să externalizeze cele două proiecte de parcuri eoliene, aflate în stadiul de "gata de construcţie", întrucât investiţiile în energie regenerabilă nu mai sunt la fel de atractive ca în urmă cu câţiva ani.

681 afișări
Imaginea articolului Electrica SA vrea să externalizeze cele două proiecte de parcuri eoliene

Electrica SA vrea să externalizeze cele două proiecte de parcuri eoliene (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Electrica a anunţat încă din anul 2010 că vrea să intre pe piaţa producţiei de energie din surse regenerabile şi intenţiona să construiască trei parcuri eoliene în acest sens, fiecare de câte circa 50 MW, însă între timp a renunţat la unul dintre aceste proiecte.

În perioada listării la bursă s-a luat decizia amânării derulării proiectelor de investiţii în domeniul producerii de energie din surse regenerabile, în baza unei recomandări a consorţiului de privatizare, potrivit informaţiilor transmise de companie la solicitarea MEDIAFAX.

În prezent, ambele proiecte sunt în faza de "ready to built" (gata de construcţie, n.r.), iar Electrica analizează posibilitatea de a externaliza aceste obiective.

"În prospectul IPO (...) se prevede la alte activităţi secundare care vor fi încetate: «înainte de schimbările cadrului legal din România care a determinat ca investiţiile in producerea de energie din surse regenerabile în România să fie mai puţin atractive în termeni de risc/rentabilitate, conducerea a utilizat resurse relativ limitate în proiecte de producere de energie regenerabilă. În pofida acestui aspect, societatea intenţionează să înceteze aceste activităţi având în vedere: (1) modificările nefavorabile în regimul producerii de energie electrică din surse regenerabile, (2) strategia Grupului concentrată pe investiţii în activităţile sale principale de distribuţie şi furnizare de energie electrică, (3) sinergia limitată a activităţii de producere de energie electrică din surse regenerabile cu activitatea de distribuţie şi furnizare. Situaţiile financiare reflectă planul conducerii de a înceta aceste proiecte", a transmis compania.

Investiţia totală în aceste parcuri eoliene, conform devizului, ar fi de 68,5 milioane euro (308,25 milioane lei) pentru parcul eolian de 45 MW de la Frumuşiţa (judeţ Galaţi). În ceea ce priveşte parcul eolian de 48 MW de la Chirnogeni (judeţ Constanţa), valoarea totală conform devizului actualizat este de 90,5 milioane euro (407,25 milioane lei).

Sumele cheltuite până în prezent de Electrica cu aceste două proiecte sunt de 8,37 milioane lei pentru parcul eolian Frumuşiţa şi de 4,15 milioane lei pentru parcul eolian din Chirnogeni.

Planul anual de investiţii pentru anul 2015 consolidat la nivelul grupului Electrica este de aproape 860 milioane lei.

Electrica estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 5,662 miliarde lei şi un profit net de 460,7 milioane lei. În 2014, Electrica a înregistrat la nivel de grup o cifră de afaceri de 5,044 miliarde lei şi un profit net de 401,4 milioane lei, din care 287,84 milioane lei reprezintă profitul net atribuibil acţionarilor.

Electrica are o arie de cuprindere naţională, cu organizare în trei zone, pentru distribuţia şi furnizarea energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi la nivel naţional pentru întreţinere şi servicii energetice. Compania deserveşte aproximativ 3,5 milioane de clienţi.

Acţionarul principal al Electrica SA este statul, reprezentat prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (48,78%), urmat de BERD, cu 8,66%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici