- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (08.04.2015, 15:45)
- Florentina Dragu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Elveţia, prima ţară care vinde obligaţiuni pe 10 ani la un randament negativ
Elveţia a atras miercuri aproape 232,5 milioane de franci (222,6 milioane euro) din vânzarea de obligaţiuni pe 10 ani la un randament de minus 0,055% pe an, devenind primul stat din lume care emite titluri cu această maturitate la un randament negativ.
428 afișări

Elveţia, prima ţară care vinde obligaţiuni pe 10 ani la un randament negativ (Imagine: Publimedia / Shutterstock)
O serie de ţări europene au vândut, în ultima perioadă, titluri de stat cu randamente mai mici de 0% pe an, ceea ce înseamnă că investitorii au plătit pentru privilegiul de a cumpăra datoriile guvernamentale, însă maturităţile nu au depăşit până acum o perioadă de cinci ani, potrivit Wall Street Journal.
Un randament atât de scăzut obţinut în cadrul unei licitaţii "ilustrează lumea în care trăim", a spus Jan von Gerich, strategist şef al băncii suedeze Nordea Bank, cu referire la scăderea abruptă a costurilor de finanţare ale statelor din Europa pe fondul măsurilor de relaxare monetară implementate de Banca Centrală Europeană (BCE).
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. LIVE UPDATE. Mii de morți și răniți în Turcia și Siria ca urmare a unei succesiuni de cutremure. Președintele turc Erdogan declară starea de urgență în zece provincii pentru trei luni
-
Zelenski mulţumeşte Marii Britanii pentru sprijinul oferit Ucrainei şi vrea noi sancţiuni contra Rusiei
-
Bode anunţă că România va oferi sprijin Siriei
-
Sunak insistă că Marea Britanie va ajuta Ucraina cât va fi necesar în conflictul militar cu Rusia
La precedenta licitaţie de obligaţiuni pe 10 ani, din ianuarie, Elveţia a oferit investitorilor un randament de 0,011% pe an.
"Combinaţia dintre îngrijorările privind deflaţia şi acţiunile agresive ale băncilor centrale a făcut ca investitorii să accepte realitatea randamentelor negative pentru obligaţiuni. Un randament negativ în cadrul unei licitaţii de stat semnalează lipsa de încredere în rândul investitorilor privind creşterea economiei pe termen scurt", a declarat Jeffrey Sica, ofiţer şef de investiţii la fondul de investiţii american Circle Squared Alternative Investments.
În ianuarie, banca centrală a Elveţiei a renunţat la plafonul minim de 1,2 franci/euro, măsură adoptată în luna septembrie 2011, şi a redus rata pentru facilitatea de depozit la minus 0,75%. Obligaţiunile emise de Elveţia vor rămâne o investiţie atractivă atât timp cât randamentele nu scad sub acest nivel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



PROSPORT.RO

CANCAN.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe