Emilian Duca: În cazul contribuabililor inactivi, România a încălcat Directiva europeană privind TVA

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit, pe 19 octombrie, în cauza Paper Consult SRL împotriva DGRFP Cluj că România a încălcat prevederile Directivei 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al TVA, a transmis pentru MEDIAFAX consultantul fiscal Emilian Duca.

1114 afișări
Imaginea articolului Emilian Duca: În cazul contribuabililor inactivi, România a încălcat Directiva europeană privind TVA

Emilian Duca: În cazul contribuabililor inactivi, România a încălcat Directiva europeană privind TVA

CJUE a declarat că Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată „trebuie să fie interpretată în sensul că se opune unei reglementări naţionale precum cea în discuţie în cauza principală, în temeiul căreia dreptul de deducere a TVA este refuzat unei persoane impozabile pentru motivul că operatorul care i-a furnizat o prestare de servicii în schimbul unei facturi pe care figurează separat preţul şi taxa pe valoarea adăugată a fost declarat inactiv de administraţia fiscală a unui stat membru, această declarare a inactivităţii fiind publică şi accesibilă pe internet oricărei persoane impozabile în acest stat, atunci când acest refuz al dreptului de deducere este sistematic şi definitiv, nepermiţând să se facă dovada absenţei unei fraude sau a unei pierderi de venituri fiscale”.

Potrivit consultantului fiscal Emilian Duca, această decizie poate fi rezumată astfel:
a) Dreptul de deducere a TVA este un principiu fundamental al sistemului comun privind TVA şi nu poate fi limitat decât în situaţii excepţionale (de exemplu, participarea la fraudă);
b) Statele membre au dreptul să ia măsuri de prevenire şi combatere a fraudei fiscale, cu respectarea principiului proporţionalităţii. CJUE consideră că sistemul de verificare a contribuabililor inactivi este o măsură legitimă (chiar impusă de legislaţia UE) de prevenire a fraudei. Cu toate acestea, aceste măsuri nu pot fi utilizate astfel încât să repună în discuţie în mod sistematic dreptul de deducere a TVA (neutralitatea TVA);
c) Legislaţia română este incompatibilă cu legislaţia UE, deoarece refuză dreptul de deducere pentru contribuabilii declaraţi inactivi şi pentru partenerii acestora, fără a oferi posibilitatea acestora să dovedească faptul că nu există o fraudă ori o pierdere de venituri fiscale.

„Concluzia este că un contribuabil care a primit o factură de la un contribuabil declarat inactiv poate deduce TVA-ul înscris pe factură dacă se poate dovedi absenţa fraudei ori a unei pierderi de venituri fiscale”, menţionează Emilian Duca.

În acest sens, trebuie menţionat că societatea reclamantă (Paper Consult SRL Cluj-Napoca) a dovedit faptul că partenerul a achitat TVA către autorităţile fiscale (chiar dacă nu a depus declaraţii fiscale care să ateste care este sursa acestui TVA).

Această hotărâre a CJUE „impune o revizuire imediată a prevederilor din Codul Fiscal care se referă la exercitarea dreptului de deducere a TVA de către contribuabilii declaraţi inactivi şi de către partenerii acestora (plata defalcată a TVA în relaţia cu contribuabilii inactivi ar putea fi o soluţie)”, mai arată consultantul fiscal.

De asemenea, „hotărârea este aplicabilă şi în cazul litigiilor aflate pe rolul instanţelor din România privind operaţiunile cu contribuabili inactivi, în sensul acordării dreptului de deducere în cazul în care contribuabilii pot dovedi faptul că nu există o fraudă sau o pierdere de venituri fiscale”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici