Erste Bank: Preţul locuinţelor din segmentul inferior şi mediu s-ar putea reduce în 2008

Preţurile locuinţelor din segmentul inferior şi mediu se vor stabiliza sau chiar se vor reduce uşor în acest an, în timp ce costurile de achiziţie pentru locuinţele de lux se vor menţine la acelaşi nivel cu cel de anul trecut, apreciază analiştii Erste Bank.

2 afișări
Imaginea articolului Erste Bank: Preţul locuinţelor din segmentul inferior şi mediu s-ar putea reduce în 2008

Erste Bank: Preţul locuinţelor din segmentul inferior şi mediu s-ar putea reduce în 2008

În România, creditele pentru case şi oferta de locuinţe sunt, în opinia analiştilor Erste, încă foarte reduse, iar rata dobânzii este de 8%, şi probabil va creşte la 9%, în timp ce moneda naţională s-a depreciat foarte mult în raport cu euro, principala valută în care sunt accesate împrumuturile ipotecare.

"În aceste condiţii previzionăm că preţurile locuinţelor destinate clienţilor cu venituri mici şi medii se vor stabiliza sau chiar se vor reduce uşor, în timp ce pentru locuinţele din clasa de lux preţurile vor rămâne stabile", se precizează în raport.

Totodată, analiştii sunt de părere că menţinerea tendinţei de depreciere a leului în raport cu moneda europeană ar putea să limiteze accesul la creditele ipotecare.

Potrivit Erste Bank, randamentele pe piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est, inclusiv din România, se vor majora în acest an cu până la 0,5 puncte procentuale datorită creşterii primelor de risc din prima jumătate a anului.

Preţurile pentru proprietăţile comerciale din regiune - mai ales la cele din clasa B şi C - se vor reduce cu 8-12%, se arată în raportul de evaluare al dezvoltatorului GTC cu activităţi şi pe piaţa imobiliară românească, realizat de Erste Bank.

Banca estimează, de asemenea, pentru această regiune şi o scădere a marjelor de profit pentru proiectele în curs de realizare datorită modificării randamentelor şi a presiunii tot mai mari a costului cu forţa de muncă.

"Pe de altă parte, ratele profitului în Europa de Sud-Est au crescut foarte mult în anul 2007. Cu toate acestea, credem că marginile de profit din România ar trebui să se menţină peste 30%", se arată în raport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici