Eşti freelancer? Iată ce formă să alegi ca să rămâi în 2023 cu 10.000 de lei pe lună „în mână“

PFA-ul va fi cea mai avantajoasă formă de organizare pentru freelancerii care vor câştiguri nete în valoare de 10.000 de lei pe lună în 2023, iar din 2024 microîntreprinderea cu un angajat devine mai avantajoasă.

2163 afișări
Imaginea articolului Eşti freelancer? Iată ce formă să alegi ca să rămâi în 2023 cu 10.000 de lei pe lună „în mână“

Eşti freelancer? Iată ce formă să alegi ca să rămâi în 2023 cu 10.000 de lei pe lună „în mână“

Cea mai avantajoasă formă de organizare pentru freelancerii care vor să rămână lunar cu 10.000 de lei net este PFA în 2023, însă pentru 2024 locul este luat de microîntreprinderea cu un angajat, potrivit Ioanei Arsenie, consultant de business şi strateg financiar la compania Trusted Advisor.

„Mă aştept ca freelancerii şi companiile mici să piardă avantajul de preţ şi vor trebui să fie atenţi la câştigul net când îşi proiectează ofertele financiare. Taxele aferente fiecărei forme de organizare trebuie incluse în calculele manageriale. Chiar dacă PFA-ul pare forma cea mai avantajoasă pentru 2023 din punctul de vedere al taxelor şi contribuţiilor aferente, consider că varianta unui SRL cu un angajat este mai sigură şi mai puţin controversată din punctul de vedere al «criteriilor de dependenţă», cu un contract bine realizat şi documentat“, a explicat Ioana Arsenie.

În funcţie de forma de organizare, taxele, contribuţiile, impozitele şi cheltuielile de contabilitate lunare ale unui freelancer care vrea să rămână cu un câştig net de 10.000 de lei pe lună în 2023 variază între 2.200 şi 7.000 de lei pe lună.

În simulare a fost inclus şi costul lunar aferent contabilului, care este mai mare în cazul microîntreprinderilor decât în cazul PFA-ului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
pfa,
taxe,
angajare

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici