Estimare a Comisiei Europene: Deficit bugetar de 3,7% din PIB pentru România anul viitor

Comisia Europeană (CE) estimează scăderea deficitului bugetar la 3,7% din PIB anul viitor, pe standardele ESA, de la un nivel prognozat de 4,9% din PIB în acest an, în condiţiile continuării politicilor de austeritate, potrivit prognozei economice de toamnă a executivului european.

229 afișări
Imaginea articolului Estimare a Comisiei Europene: Deficit bugetar de 3,7% din PIB pentru România anul viitor

Estimare a Comisiei Europene: Deficit bugetar de 3,7% din PIB pentru România anul viitor (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Proiecţiile actuale presupun continuarea moderaţiei în privinţa cheltuielilor publice, în particular în ceea ce priveşte subvenţiile, precum şi economii suplimentare generate de reformele implementate în prezent, precum introducerea ajutoarelor sociale acordate în funcţie de venituri, reducerea numărului de programe de asistenţă socială şi continuarea implementării reformei pensiilor", se spune în raport.

Estimările CE presupun că politicile guvernului nu vor fi modificate, iar prognoza nu include vreo posibilă măsură care ar putea fi inclusă în bugetul pentru 2012.

Totodată, Comisia nu a luat în calcul "măsuri discreţionare" în privinţa proiecţiilor de venituri pentru anul viitor.

"În particular, nu sunt aşteptate modificări ale principalelor taxe în 2012", se spune în prognoză.

CE estimează că deficitul bugetar va scădea la 2,9% din PIB în 2013, datorită reducerii ponderii cheltuielilor totale în PIB, cât şi unei creşterii uşoare a ponderii veniturilor totale în PIB.

Şeful misiunii CE în România, Istvan Szekely, a declarat luni că executivul european estimează pentru anul viitor o creştere economică în jur de 2%, iar ţinta de deficit bugetar calculat pe cash a fost stabilită la 1,9 - 2,1% din PIB, pentru a se plasa sub 3% din PIB potrivit standardelor ESA (care includ pierderile companiilor de stat - n.r.).

Rata de creştere economică anticipată de CE pentru 2012 în prognoza de toamnă este de 2,1%.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că bugetul va fi construit pe un deficit de 1,9% din PIB, cu marjă de până la 2,5% pe cash, ceea ce înseamnnă 3% pe ESA.

Afirmaţia preşedintelui a confirmat ştirea MEDIAFAX potrivit căreia Guvernul şi FMI au discutat pentru anul viitor despre o ţintă de deficit bugetar între 1,9% şi 2,1% din PIB, nivel care să poată fi majorat în semestrul II până la maxim 2,5% dacă firmele de stat vor fi restructurate, astfel încât deficitul final incluzând pierderile acestor companii să nu depăşească 3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici