Eurisko: Nu există motive pentru care preţurile locuinţelor să scadă

Preţurile locuinţelor din Bucureşti nu vor scădea, deoarece costurile pentru realizarea proiectelor sunt în continuă creştere, dar vor exista corecţii la locuinţele ale căror preţuri sunt exagerat de mari, a declarat, joi, Ionuţ Bordei, partener în cadrul companiei Eurisko.

1 afișare
Imaginea articolului Eurisko: Nu există motive pentru care preţurile locuinţelor să scadă

Eurisko: Nu există motive pentru care preţurile locuinţelor să scadă

"Nu există motive pentru care preţurile locuinţelor să scadă. Într-adevăr, creşterea preţurilor va fi mai mică, dar în niciun caz nu va avea loc o scădere. Pentru a scădea preţurile, ar trebui să scadă costurile de construcţie", a spus Bordei, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că ar putea, totuşi, să aibă loc o scădere a costului de achiziţie doar în cazurile în care preţurile afişate "sunt mult în afara pieţei".

"Jumătate din oferta veche de locuinţe este artificială. Cei care formează această ofertă nu vor să vândă de fapt, dar cer preţuri aberante", a precizat Bordei.

Reprezentantul Eurisko a menţionat că în 2008 ritmul de construcţie a noilor apartamente se va accelera, până la sfârşitul anului urmând să fie livrate peste 5.000 de locuinţe în Bucureşti.

"Sunt multe proiecte care au fost în faza de autorizare şi care vor fi finalizate în acest an. Ritmul de livrare al locuinţelor va creşte în fiecare an", a adăugat Bordei.

Potrivit unui raport al Erste Bank, preţurile locuinţelor din segmentul inferior şi mediu se vor stabiliza sau chiar se vor reduce uşor în acest an, în timp ce costurile de achiziţie pentru locuinţele de lux se vor menţine la acelaşi nivel cu cel de anul trecut. Analiştii băncii apreciază că în România, creditele pentru case şi oferta de locuinţe sunt încă foarte reduse, iar rata dobânzii este de 8%, şi probabil va creşte la 9%, în timp ce moneda naţională s-a depreciat foarte mult în raport cu euro, principala valută în care sunt accesate împrumuturile ipotecare.

"În aceste condiţii previzionăm că preţurile locuinţelor destinate clienţilor cu venituri mici şi medii se vor stabiliza sau chiar se vor reduce uşor, în timp ce pentru locuinţele din clasa de lux preţurile vor rămâne stabile", se precizează în raportul Erste Bank.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici