Euro va ajunge curând la 5 lei

  • 71% dintre analiştii CFA România anticipează majorarea ratei inflaţiei, estimată pentru 12 luni la 3,53%
  • Peste 80% dintre participanţi prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni
  • Valoarea euro va ajunge la 5,0062 lei
1134 afișări
Imaginea articolului Euro va ajunge curând la 5 lei

Euro va ajunge curând la 5 lei

Asociaţia CFA România prognozează că leul va ajunge la 5 lei în următoarele 12 luni. Peste 80% dintre participanţii la sondajul asociaţiei prevăd o depreciere a leului. De asemenea, 71% dintre analiştii CFA România anticipează majorarea ratei inflaţiei, estimată pentru 12 luni la 3,53%.

Adrian Codirlasu, CFA, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România declară: “Atât indicatorul de încredere cât şi cele două componente ale sale au atins, pentru a două luna consecutiv, valorile maxime post-criză Covid-19, ceea ce indică încredere în revenirea economiei în acest an. În contextul revenirii ratei inflaţiei, sondajul prin intermediul evoluţiei anticipate a ROBOR 3M, relevă şi posibilitatea majorării cu 25 bps a ratei de dobânda de politică monetară în următoarele 12 luni.”

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 70,7 puncte, maximul ultimilor 6 ani (faţă de aceeaşi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,3 puncte). Ambele componente ale indicatorului au înregistrat creşteri substanţiale.

Rată anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2022/mai 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,53%. În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 80% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9470, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0062 lei pentru un euro.

Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenţilor (peste 77%) anticipează că acesta se va resimţi inclusiv în anul 2022, iar cea mai mare pondere (42%) chiar până în trimestrul IV al anului 2022;

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipaţiilor este 7%;

Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2021: valoarea medie a anticipaţiilor este +5,1%;

Datoria publică că procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52%;

Orizontul de aderare a României la zona euro este 2030.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici