EXCLUSIV Ce preţuri-bareme au produsele agricole care intră în calculul impozitului pe arendă

Preţurile medii pe baza cărora se evaluează impozitele în lei asupra veniturilor exprimate în natură obţinute din arendarea bunurilor agricole sunt uşor mai mici în 2017 decât cele din anul trecut, arată datele dintr-un centralizator al ANAF consultate de MEDIAFAX.

2876 afişări
Imaginea articolului EXCLUSIV Ce preţuri-bareme au produsele agricole care intră în calculul impozitului pe arendă

EXCLUSIV Ce preţuri-bareme au produsele agricole care intră în calculul impozitului pe arendă

Potrivit Codului Fiscal, în cazul în care arenda se exprimă în natură evaluarea în lei se face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole. Aceste preţuri sunt stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene şi, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ca urmare a propunerilor direcţiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii. La nivelul fiecărul judeţ, Consiliile Judeţene stabilesc, astfel, preţurile-bareme pe baza cărora se calculează impozitele pe veniturile obţinute din arenda plătită în natură şi le comunică Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Un centralizator pe 2017 al acestor preţuri, întocmit de ANAF, arată că acum baremele respective sunt uşor mai mici, cu până la 50 de lei pe tonă, faţă de cele consemnate în 2016.

MEDIAFAX prezintă, în continuare, preţurile-bareme stabilite de către Consiliile Judeţene pentru calculul impozitului pe arendă în 2017.

Pentru gâu, maximele – de peste 600 de lei/kilogram – se regăsesc în Bistriţa-Năsăud, Dâmboviţa, Teleorman şi Tulcea, iar minimele – sub 500 de lei/kilogram – sunt întâlnite în Olt, Sălaj, Timiş, Botoşani şi Buzău.

Pentru porumb, maximele – de peste 600 de lei/kilogram – se regăsesc în Dâmboviţa, Giurgiu, Bistriţa-Năsăud şi Tulcea, iar minimele – sub 500 de lei/kilogram – sunt întâlnite în Botoşani, Buzău, Cluj, Dolj şi Sălaj.

Pentru floarea-soarelui, maximele – de peste 1.300 de lei/kilogram – se regăsesc în Constanţa, Ialomiţa, Dâmboviţa, Iaşi, Tulcea şi Teleorman, iar minimele – sub 1.200 de lei/kilogram – sunt întâlnite în Brăila, Buzău, Timiş, Olt, Argeş şi Cluj.

Pentru rapiţă, maximele – de peste 1.400 de lei/kilogram – se regăsesc în Tulcea, Vaslui, Ialomiţa şi Bâmboviţa, iar minimele – sub 1.100 de lei/kilogram – sunt întâlnite în Argeş, Timiş, Buzău şi Brăila.

Pe de altă parte, potrivit ultimelor date ale Ministerului Agriculturii, cotaţiile la zi pe piaţa liberă sunt următoarele:
- grâu - 630 de lei/kilogram în Banat, 744 de lei/kg în Muntenia, 650 de lei/kg în Oltenia şi 760 de lei/kg în Portul Constanţa;
- porumb - 614 lei/kilogram în Banat, 643 de lei/kg în Muntenia, 664 de lei/kg în Oltenia şi 700 de lei/kg în Portul Constanţa.

Anul trecut, în mai multe judeţe, cotaţiile de pe piaţa liberă scăzuseră sub preţurile-bareme stabilite pentru impozitul pe arendă, ceea ce înseamnă că agricultorii din acele zone au fost nevoiţi să plătească la Fisc impozite mai mari decât echivalentul aferent încasărilor obţinute la vânzare.

Centralizatorul ANAF cu preţurile-bareme pe judeţe la produsele agricole poate fi consultat aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Judete_PreturiAgricole_2017.htm

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici