EXCLUSIV Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Deficitul va sări de 4% din PIB dacă se vor adopta majorările salariale şi creşterea punctului de pensie. Ce riscă România dacă sare de deficitul de 3%

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal a declarat că măsurile anunţate vineri de Guvern referitoare la majorările salariale ale bugetarilor, creşterea punctului de pensie etc vor conduce la o creştere a deficitului bugetar la peste 4% din PIB.

11822 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Deficitul va sări de 4% din PIB dacă se vor adopta majorările salariale şi creşterea punctului de pensie. Ce riscă România dacă sare de deficitul de 3%

EXCLUSIV Ionuţ Dumitru: Deficitul va sări de 4% (Imagine: Silviu Matei/ Foto Mediafax)

"Măsurile anunţate vineri de Executiv au un impact financiar foarte mare şi vor conduce la o creştere a deficitului bugetar la peste 4% din PIB", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Fiscal.

România trebuie să se încadreze într-o ţintă de deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, altfel riscă să fie sancţionată de către Comisia Europeană pentru deficit bugetar excesiv.

Ce riscă România dacă depăşeşte deficitul de 3% din PIB

România ar putea fi sancţionată de Bruxelles. Odată intrată în procedura de deficit excesiv, statul membru al UE trebuie să adopte măsuri, în baza unor recomandări Consiliului Uniunii Europene, în cel mult şase luni. Dacă nu sunt adoptate măsuri, în termen de două luni de la adoptarea decizi prin care se constată neadoptarea vreunei acţiuni urmate de efecte, Consiliul poate notifica statul membru în cauză să ia măsuri de reducere a deficitului. Cel târziu în patru luni după notificare, dacă statul membru nu se conformează deciziilor Consiliului, acesta decide aplicarea unor sancţiuni financiare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici