Expert fiscal: 2018, anul în care pot creşte taxele şi impozitele din cauza impozitului pe gospodărie

Anul viitor ar putea aduce majorări de taxe şi impozite fiindcă încasările la buget vor scădea prin introducerea impozitului pe gospodărie, au susţinut, miercuri, reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. De aceea, Coaliţia susţine menţinerea cotei unice.

466 afișări
Imaginea articolului Expert fiscal: 2018, anul în care pot creşte taxele şi impozitele din cauza impozitului pe gospodărie

Expert fiscal: 2018, anul în care pot creşte taxele şi impozitele din cauza impozitului pe gospodărie

2018 va fi un an greu, mult mai greu decât putem să ne gândim acum. Cred că va fi anul în care, dacă se va implementa această relaxare fiscală, la jumătatea anului va apare o contrapondere”, a declarat, miercuri, Angela Roşca, membru in Consiliul director al Romanian Business Leaders (RBL), în cadrul unei conferinţe dedicate modificărilor fiscale, organizate de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.

Aceasta a arătat că introducerea noului impozit pe gospodărie crează îngrijorări în rândul mediului de afaceri.

În momentul de faţă vorbim despre un deficit bugetar calculat de FMI de 1,4% din PIB. Legat de 2018, prin eliminarea reţinerii la sursă vom priva bugetul de 27 miliarde de lei. Posibil ca aceşti bani să nu fie încasaţi nici în 2019. Ne întrebăm din ce va fi acoperit acest impact bugetar? Din controale fiscale agresive, din noi taxe sau dintr-un impozit progresiv? Ne preocupă că în paralel se discută despre majorări salariale fără o restructurare a sistemului public şi, pe de altă parte, de o relaxare fiscală. Ne preocupă costurile de administrare ale acestui sistem. Am solicitat un studiu de impact”, a precizat Angela Roşca.

De altfel, inexistenţa studiului de impact privind noul sistem de impozitare a întrerupt discuţiile membrilor Coaliţiei pentru Dezvoltarea României cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor. Studiul de impact a fost demarat, dar nu există un orizont de timp când acesta va fi gata, au precizat organizatorii conferinţei.

O altă problemă în implementarea noului sistem de impozitare a fost identificată de Ionuţ Sas, Amcham: “Infrastructura IT a ANAF nu este într-o situaţie foarte bună. Toate aplicaţiile software, tot sistemul este construit pentru cota unică. Schimbarea unei politici fiscale trebuie să aibă ca perspectivă creşterea colectării voluntare. Conceptul de gospodărie este destul de larg descris în acest moment. Vorbim despre şapte milioane de declaraţii care vor fi încărcate într-un sistem ce funcţionează la o capacitate de peste 90%”.

Aceeaşi idee este subliniată şi de reprezentanta AOAR, Ruxandra Jianu: “ANAF se luptă cu evaziunea fiscală şi are probleme cu marea evaziune. În momentul în care se va disipa în milioane de declaraţii problema se va complica. Pe de altă parte există riscul ca declaraţiile să fie completate greşit”.

Iar acest risc şi-l va asuma contribuabilul şi nu consultantul fiscal. Dan Manolescu, preşedintele CCF a explicat că: “Responsabilitatea completării declaraţiilor fiscale este a contribuabilului. În acest nou proiect nu se prevede nimic cum va funcţiona relaţia cu consultantul fiscal”.

Pe de altă parte se pune problema ca statul să plătească salariile celor 35.000 de consultanţi fiscali la care vor fi arondaţi consultanţii fiscali, cheltuielile ajungând la circa un miliard de lei pe an.

“La nivel mondial nu există un astfel de model ca statul să plătească un consultant fiscal care să ajute contribuabilul. Ideea sistemului fiscal este să fie construit uşor pentru a fi înţeles de contribuabilul de rând”, a arătat Manolescu.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României, prin Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Romanian Business Leaders (RBL), Camera Americană de Comerţ în Romania (AmCham), Camera de Comert si Industrie Franceza in Romania (CCIFER), Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK), Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si Camera Consultantilor Fiscali (CCF).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici