Financial Times: Wolfgang Schäuble, cel mai bun ministru de Finanţe din acest an

Germanul Wolfgang Schäuble a fost desemnat cel mai bun ministru european al Finanţelor din acest an de către publicaţia britanică Financial Times (FT), ultimul loc în clasament revenind oficialului irlandez Brian Lenihan.

25 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Wolfgang Schäuble, cel mai bun ministru de Finanţe din acest an

Financial Times: Wolfgang Schäuble, cel mai bun ministru de Finanţe din acest an (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În acest an, Schäuble şi-a enervat colegii, dar a acţionat curajos", notează FT. Oficialul german a concurant în clasamentul miniştrilor de Finanţe, al cincilea al publicaţiei, cu omologi din 18 state europene.

Anul trecut, prima poziţie a revenit ministrului francez Christine Lagarde, iar predecesorul lui Schäuble, Peer Steinbrück, a ocupat locul al doilea.

În acest an, pe poziţia a doua se plasează polonezul Jacek Rostowski, iar pe al treilea loc se situează Lagarde.

Schäuble, în vârstă de 68 de ani, este obligat să se deplaseze într-un scaun cu rotile după ce a fost atacat în 1990 de un dezechilibrat mintal. Ministrul, un veteran al politicii din Germania, este un apropiat al fostului cancelar Helmut Kohl.

"Germania a întârziat acordarea unui ajutor Greciei şi a panicat pieţele financiare evocând ideea participării investitorilor privaţi la viitoarele programe de ajutor", scrie FT. La nivel naţional, însă, politica bugetară germană a contribuit semnificativ la consolidarea economiei.

Irlanda, în schimb, se confruntă cu o criză bugetară gravă, având în acest an un deficit bugetar estimat la peste 30% din Produsul Intern Brut. Dublin a cerut recent ajutor financiar extern de 85 de miliarde de euro.

"Lenihan a fost depăşit de criza sistemului bancar irlandez şi de implozia economiei", notează FT.

Ministrul elen de Finanţe, Georges Papaconstantinou, se clasează pe locul opt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici