Finanţare pentru proiecte de producere a energiei verzi în agricultură şi industria alimentară

Ministrul Agriculturii Florin Barbu a anunţat vineri că a semnat ordinul pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru sectorului agricol şi industria alimentară.

256 afișări
Imaginea articolului Finanţare pentru proiecte de producere a energiei verzi în agricultură şi industria alimentară

Finanţare pentru proiecte de producere a energiei verzi în agricultură şi industria alimentară

Astfel, din 5 noiembrie 2023, fermierii şi procesatorii pot depune proiecte pentru realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse solare sau eoliene (sub 1 MW inclusiv şi peste 1 MW), cu sau fără capacităţi de stocare integrate.

Pot beneficia de această măsură de sprijin întreprinderile din sectorul agricol şi din industria alimentară: microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii şi întreprinderi mari, inclusiv PFA, II, IF, precum şi cooperativele agricole ori societăţile cooperative agricole care deţin active fizice de producţie şi/sau procesare produse agro alimentare, dar şi organizaţii/federaţii de organizaţii din domeniul îmbunătăţirilor funciare.

Potenţialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, doar dacă investiţiile vizează locuri de consum diferite, cu încadrarea în valoarea de 20.000.000 euro pe beneficiar.

Valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul schemei pe MW instalat este de maximum, dar nu mai mult de 100% din costurile eligibile:

-Pentru energie eoliană: 1.400.000 Euro/MW – pentru capacităţi instalate mai mici de 1 MW, inclusiv, 700.000 Euro/MW – pentru capacităţi instalate mai mari de 1 MW

-Pentru energie solară: 1.000.000 Euro/MW – pentru capacităţi instalate mai mici de 1 MW, inclusiv, 500.000 Euro/MW – pentru capacităţi instalate mai mari de 1 MW.

„Mi-am dorit să implementez acest program încă de când am condus Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare şi mă bucur că discuţiile cu fermierii şi cu colegii mei din instituţiile din subordinea Ministerului Agriculturii se concretizează, acum, prin acest ajutor care înseamnă independenţă energetică pentru fermieri, scăderea costurilor, profit mai mare şi un nou pas pentru dezvoltarea agriculturii româneşti”, a declarat Florin Barbu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici