Firmele care fac achiziţii din UE, obligate să depună lunar decont de TVA

Toat firmele care vor efectua achiziţii intracomunitare vor fi obligate să depună decont de TVA lunar, statul dorind astfel să verifice mai strict companiile şi să combată evaziunea fiscală prin plasarea pe piaţa neagră a produselor cumpărate din statele membre UE.

112 afișări
Imaginea articolului Firmele care fac achiziţii din UE, obligate să depună lunar decont de TVA

Firmele care fac achiziţii din UE, obligate să depună lunar decont de TVA (Imagine: Mediafax Foto)

"Pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul achiziţiilor intracomunitare, se propune modificarea Codului Fiscal, astfel încât persoanele impozabile care vor realiza achiziţii intracomunitare să fie obligate să depună decont de TVA lunar, chiar dacă au o cifră de afaceri sub plafonul de 100.000 euro", conform ultimei forme a ordonanţei de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare, care va fi discutată, sâmbătă, de Executiv.

În document se arată că, din constatările organelor fiscale, rezultă că frauda fiscală va fi în acest fel considerabil diminuată, deoarece companiile respective vor putea fi verificate lunar şi nu trimestrial, fiind reduse posibilităţile de a plasa pe piaţa neagră produse care au fost achiziţionate intracomunitar din state membre ale UE.

Amenda aplicată firmelor care depăşesc termenul legal de depunere a declaraţiilor recapitulative privind TVA în cazul schimburilor intracomunitare va fi redusă la jumătate, la 1% din suma totală a achiziţiilor, dacă persoana impozabilă corectează declaraţia până la următorul termen de depunere.

"Amenda se reduce cu 50% în situaţia în care persoana impozabilă corectează declaraţia recapitulativă până la termenul legal de depunere a următoarei declaraţii recapitulative", se arată în ultima variantă a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal.

Depăşirea termenului de depunere sau transmiterea de declaraţii cu sume incorecte sau incomplete constituie contravenţie, potrivit legislaţiei.

Potrivit legii, nu sunt sancţionate contravenţional persoanele care corectează declaraţiile recapitulative până la împlinirea termenului legal de depunere, dar şi cele care ulterior termenului legal de depunere corectează declaraţiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici