Fitch a îmbunătăţit perspectiva ratingului României, de la "negativă" la "stabilă"

Agenţia de evaluare financiară Fitch a îmbunătăţit perspectiva ratingului României, de la "negativă" la "stabilă", şi a confirmat calificativele acordate pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă naţională, la "BB plus" şi, respectiv, "BBB minus".

27 afișări
Imaginea articolului Fitch a îmbunătăţit perspectiva ratingului României, de la "negativă" la "stabilă"

Fitch a îmbunătăţit perspectiva ratingului României, de la "negativă" la "stabilă" (Imagine: Mediafax Foto)

"Îmbunăţirea condiţiilor economice şi financiare externe, ajustarea peste aşteptări a deficitului de cont curent din 2009, depăşirea riscului privind alegerile, adoptarea bugetului pentru 2010 şi anticiparea întoarcerii la normal a relaţiilor cu FMI au redus presiunile asupra ratingului României", a declarat David Heslam, director în cadrul Fitch.

Agenţia a mai confirmat plafonul de ţară la "IDR" şi ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută, la "B".

Fitch arată că aprobarea bugetului pentru 2010 şi anticiparea reluării programului de finanţare externă semnat de România cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale au redus semnificativ riscurile fiscale şi privind finanţarea externă, precum şi ameninţarea continuării instabilităţii macroeconomice.

O misiune a FMI s-a aflat în perioada 20-27 ianuarie în România pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, în vederea eliberării a două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro, din care jumătate va finanţa bugetul de stat, iar jumătate va intra la rezervele valutare de la BNR.

Şeful misiunii de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, a declarat că experţii vor recomanda board-ului de la Washington, la mijlocul lunii februarie, să elibereze tranşele.

"Totuşi, există riscuri legate de implementarea politicilor dificile din punct de vedere politic, cuprinse în bugetul pentru 2010, inclusiv îngheţarea salariilor din sectorul public şi concedierea a aproximativ 100.000 de salariaţi, în special având în vedere majoritatea parlamentară limitată şi evoluţiile fiscale ineficiente din 2007 şi 2008", informează Fitch.

De asemenea, agenţia notează că va fi nevoie ca înăsprirea politicii fiscale să continue şi după 2010, pentru a susţine ajustarea externă a economiei şi reducerea trendului crescător al ponderii datoriei publice în PIB.

Fitch anticipează că datoria guvernamentală, inclusiv garanţiile, va creşte la 33% din PIB la finele acestui an, de la 21,8% în decembrie 2008.

Agenţia arată că economia România a scăzut cu 6,9% în 2009, afectată de scăderea cererii private locale, care a redus şi cererea pentru importuri şi a susţinut o ajustare mai rapidă decât estimările a deficitului de cont curent, de la circa 12% din PIB în 2008 la 4,5% din PIB anul trecut.

Fitch previzionează că deficitul de cont curent al României se va menţine în jurul la 5% din PIB în acest an şi în 2011.

"Îmbunătăţirea mediului economic şi financiar extern a ajutat la stabilizarea leului, susţinând limitarea deteriorării situaţiei financiare locale (peste 50% din creditele din România sunt denominate în valută străină) şi presiunilor din sistemul bancar", menţionează Fitch.

Fitch şi Standard & Poor's (S&P) au retrogradat România, în toamna anului 2008, la un nivel speculativ (aşa-numita categorie "junk"), iar singura mare agenţie de rating care acordă încă statului un calificativ cu recomandare de investiţii (investment grade) este Moody's.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici