Fitch a îmbunătăţit ratingul Băncii Transilvania şi a menţinut calificativele altor trei bănci

Fitch Ratings a îmbunătăţit ratingul Băncii Transilvania pentru datoriile pe termen lung cu o treaptă, la nivelul BB, şi a confirmat calificativele UniCredit Ţiriac Bank (BBB), ProCredit Bank Romania (BBB-) şi Garanti Bank (BB+).

309 afișări
Imaginea articolului Fitch a îmbunătăţit ratingul Băncii Transilvania şi a menţinut calificativele altor trei bănci

Fitch a îmbunătăţit ratingul Băncii Transilvania şi a menţinut calificativele altor trei bănci (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Perspectivele ratingurilor Băncii Transilvania, UniCredit Ţiriac Bank şi ProCredit Bank România sunt stabile, în timp ce calificativul Garanti Bank este sub supraveghere pentru o posibilă îmbunătăţire, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Fitch a îmbunătăţit totodată ratingul de viabilitate al Băncii Transilvania de la bb- la bb, iar pe cele ale Garanti Bank şi ProCredit Bank România de la nivelul b la b+.

Ratingul Băncii Transilvania pentru datoriile pe termen lung este susţinut de ratingul de viabilitate, fiind influenţat din acest motiv de aceiaşi factori. Ratingul de sprijin, de nivel 5, şi plafonul de sprijin de nivel "no floor" reflectă opinia Fitch că Banca Transilvania nu se poate baza pe sprijin din partea statului, chiar dacă acest lucru este posibil, situaţia fiind similară pentru majoritatea celorlalte bănci comerciale din Uniunea Europeană.

Revizuirea în sens pozitiv a ratingurilor Băncii Transilvania reflectă îmbunătăţirea capitalizării, stabilizarea calităţii activelor şi aşteptările Fitch că preluarea Volksbank Romania va îmbunătăţi franciza Băncii Transilvania.

Ratingul de viabilitate arată baza solidă a depozitelor şi a lichidităţilor, stabilitatea profitului şi generarea de capital. Calificativul mai reflectă concentrarea scăzută a creditelor, ponderea redusă a creditelor în valută, comparativ cu alte bănci, şi acoperirea rezonabilă a creditelor neperformante. Ratingul arată însă o calitate încă scăzută a activelor.

În cazul UniCredit Ţiriac Bank, ratingul pentru datoriile pe termen lung şi cel de sprijin reflectă opinia Fitch că banca este o subsidiară de importanţă strategică a grupului UniCredit (BBB+/perspectivă stabilă/bbb+). Perspectiva stabilă reflectă perspectiva stabilă a grupului UniCredit.

Fitch a îmbunătăţit ratingul UniCredit Ţiriac Bank pentru datoriile pe termen scurt de la nivelul F3 la F2, reflectând disponibilitatea de sprijin cu lichidităţi din partea grupului.

Ratingul de viabilitate al UniCredit Ţiriac Bank arată opinia Fitch privind o calitate slabă a activelor, nivelul adecvat al capitalului, dar la limită, şi profitabilitatea modestă. Calificativul ia totuşi în considerare performanţele operaţionale solide, înainte de provizioane, şi profilul solid al lichidităţilor.

Anunţul referitor la preluarea de către UniCredit a unei participaţii de 45% la UniCredit Ţiriac Bank, prin care deţinerea grupului ajunge la 95,6%, nu va avea impact asupra ratingurilor subsidiarei, potrivit Fitch.

Ratingul Garanti Bank pentru datoriile pe termen lung şi ratingul de sprijin sunt susţinute de sprijinul probabil din partea grupului turc Turkiye Garanti Bankasi (BBB-). Ratingul Garanti Bank pentru datoriile pe termen lung, influenţat de ratingul de sprijin, este cu o treaptă sub cel al grupului părinte, datorită importanţei strategice a subsidiarei.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung şi cel de sprijin ale ProCredit Bank România sunt influenţate de posibilul sprijin din partea grupului părinte, ProCredit Holding (BBB/perspectivă stabilă). Ratingul ProCredit Bank România pentru datoriile pe termen lung, influenţat de ratingul de sprijin, este cu o treaptă sub cel al grupului părinte, datorită importanţei strategice a subsidiarei, se arată în comunicatul Fitch.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici