Fitch a redus ratingurile pentru Bucureşti şi Oradea

Fitch a redus ratingurile acordate primăriilor din Bucureşti şi Oradea pentru datoriile pe termen lung în valută, de la "BBB minus" la "BB plus", perspectiva acestora fiind înrăutăţită de la "stabilă" la "negativă", după ce a coborât, luni, şi calificativele României.

20 afișări
Imaginea articolului Fitch a redus ratingurile pentru Bucureşti şi Oradea

Fitch a redus ratingurile pentru Bucureşti şi Oradea

De asemenea, agenţia a redus ratingurile acordate ambelor primării pentru datoriile în valută pe termen scurt, de la "F3" la "B", se arată într-un comunicat al Fitch.

Totuşi, Fitch a confirmat calificativele acordate pentru datoriile în lei, pe termen lung, ale primăriilor din Bucureşti şi Oradea la "BBB minus", dar a înrăutăţit perspectiva acestora de la "stabilă" la "negativă".

Modificarea ratingurilor au loc după ce agenţia a coborât, luni, ratingul acordat României pentru credite pe termen lung în valută cu două trepte, la "BB plus", cu perspectivă negativă.

De asemenea, Fitch a revizuit în scădere ratingul României pentru datoriile pe termen lung în monedă locală, de la "BBB plus" la "BBB minus", cu perspectivă negativă. Agenţia a redus şi calificativul acordat României pentru datoriile în valută pe termen scurt, de la "F3" la "B", şi plafonul de ţară de la "A minus" la "BBB".

România a ieşit astfel din categoria statelor cu calificativ "investment grade".

"Modificările aduse calificativelor acordate primăriilor din Bucureşti şi Oradea reflectă relaţiile financiare şi de administrare strânse dintre autorităţile locale şi centrale ale României", potrivit comunicatului Fitch.

Sistemul bugetar foarte centralizat din România asigură sprijinul statului şi controlul asupra situaţiei financiare a oraşelor, inclusiv aprobările datoriilor, dar acţionează şi ca o contrângere pentru flexibilitatea bugetară a primăriilor, consideră agenţia de evaluare financiară.

Fitch notează că statul controlează baza şi ratele de impozitare ale oraşelor, colectarea veniturilor principale, precum şi cheltuielile importante, precum salariile personalului administrativ. Nivelul veniturilor primăriilor este dependent de fondul comun de venituri naţionale (taxa pe venit şi taxa pe valoare adăugată - TVA -).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici