Fitch: Băncile se vor confrunta, în 2009 şi 2010, cu pierderi pe credite

Fitch Ratings avertizează că recesiunea va conduce, probabil, la o creştere semnificativă a pierderilor cauzate de credite neperformante şi la scăderea puternică a profitabilităţii băncilor din România în 2009 şi 2010, scenariu care ar face necesare majorări de capital din partea băncilor-mamă.

13 afișări
Imaginea articolului Fitch: Băncile se vor confrunta, în 2009 şi 2010, cu pierderi pe credite

Fitch: Băncile se vor confrunta, în 2009 şi 2010, cu pierderi pe credite (Imagine: Mediafax Foto)

"Creşterea veniturilor va fi afectată de majorarea costurilor la risc şi de restrângerea marjelor de profit ca urmare a creşterii costului finanţării. Eficienţa slabă limitează capacitatea de a absorbi provizioanele din ce în ce mai mari pentru credite neperformante", a declarat directorul Fitch pentru instituţii financiare, Gulcin Orgun, într-un comunicat transmis joi.

Deşi nu au fost expuse la "activele toxice" aflate în centrul crizei sub-prime din Statele Unite, băncile din România se confruntă, ca urmare a crizei financiare globale, cu scăderea lichidităţii la nivel mondial şi cu efectele recesiunii mondiale, notează agenţia de rating.

Circa jumătate dintre cele 42 de bănci din România au încheiat primul trimestru al acestui an cu pierderi conform standardelor româneşti de contabilitate, din cauza provizioanelor ridicate, amintşte Fitch.

Băncile au fost afectate totodată de restrângerea ritmului de creştere a creditării, care a redus puternic veniturile din comisioane, iar calitatea activelor s-a deteriorat semnificativ atât anul trecut, cât şi în prima parte a lui 2009.

"Este posibil ca acest trend să continue, ţinând cont de severitatea recesiunii şi de disponibilitatea redusă a creditării. Este dificil de prevăzut când pierderile cauzate de credite neperformante vor trece de punctul maxim în sistemul bancar românesc". se arată în comunicat.

Totodată, gradul ridicat de îndatorare "unhedged" în valută ar putea conduce la deteriorarea calităţii portofoliilor de credite într-un scenariu cu depreciere puternică a leului, consideră Fitch. Datoriile unhedged reprezintă credite în monedă străină care nu au fost asigurate de bănci, prin acorduri de hedging, la eventuale fluctuaţii violente de curs valutar.

În ceea ce priveşte capitalizarea instituţiilor de credit, agenţia de rating apreciază că îmbunătăţirea capitalizării ar asigura un "tampon" împotriva unor eventuale probleme legate de calitatea activelor în contextul unei economii în recesiune, precum şi împotriva presiunilor asupra pofitabilităţii, care pot conduce la slăbirea capacităţii interne de generare de capital. Rata medie de adecvare a capitalului din sisetmul bancar românesc s-a plasat la 12,03% la finele primului trimestru al acestui an, notează Fitch.

Indicatorul Fitch pentru sistemul bancar (BSI), derivat din media ratingurilor individuale atribuite instituţiilor de credit, se plasează pentru România la nivelul "D", reflectând "slăbiciunea intrinsecă" a băncilor.

"Dacă nu se înregistrează o îmbunătăţire semnificativă a condiţiilor operaţionale, evoluţie care nu este aşteptată în viitorul apropiat, fapt reflectat şi de perspectiva negativă a ratingurilor individuale pe termen lung, revizuirea în sens pozitiv a calificativelor de credit acordate băncilor nu este probabilă", avertizează Fitch.

Perspectivele economiei mondiale s-au înrăutăţit considerabil din noiembrie 2008, când a avut loc ultima modificare a ratingului de ţară al României, până în prezent, amplificând astfel severitatea ajustării prin care trebuie să treacă economia românească, apreciază agenţia de rating.

Economia este susţinută atât de statutul de stat membru UE, cât şi de acordul de finanţare externă de 20 miliarde euro încheiat cu FMI, UE şi mai multe instituţii financiare internaţioanle, însă perspectivele economice ale României ar fi sprijinite de "o combinaţie adecvată de politici monetare şi fiscale, combinate cu reforme structurale şi instituţionale care să flexibilizeze economia în ansamblu".

Riscurile privind deprecierea leului sunt legate de implementarea programului economic convenit cu FMI şi de percepţia investitorilor cu privire la întreaga regiune central-est europeană, consideră Fitch.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici