Fitch: Creşterea economică a României în 2009 va fi de 1%

Fitch previzionează că România va avea anul viitor o creştere economică de 1%, estimare în scădere cu două puncte procentuale faţă de cea din luna noiembrie, şi un deficit bugetar de 5% din PIB.

30 afișări
Imaginea articolului Fitch: Creşterea economică a României în 2009 va fi de 1%

Fitch: Creşterea economică a României în 2009 va fi de 1% (Imagine: Mediafax Foto)

"Estimările pentru 2009 sunt o creştere economică de 1%, o inflaţie de medie de 4%, un deficit bugetar de 5% şi un deficit de cont curent de 11%. Totuşi, incertitudinile legate de aceste prognoze sunt mult mai ridicate decât în mod obişnuit din cauza contextului actual", a declarat pentru MEDIAFAX Andrew Colquhoun, director pentru statele emergente în cadrul agenţiei de rating.

Potenţialul României rămâne "foarte puternic" anul viitor, în contextul în care statul este o bază de producţie "relativ mare şi cu cheltuieli de producţie încă reduse", din Uniunea Europeană, apreciază oficialul agenţiei de evaluare financiară.

"Totuşi, România se confruntă cu un risc semnificativ de a intra într-o criză financiară şi a monedei, care ar putea afecta economia reală şi situaţia financiară a statului", a precizat directorul Fitch.

În luna noiembrie, Colquhoun a declarat pentru MEDIAFAX previzionează o creştere economică de 8% în acest an şi de 3% la sfârşitul lui 2009. De asemenea, directorul Fitch atrăgea atunci atenţia în privinţa riscurilor existente în sensul scăderii acestor prognoze, ca urmare a vulnerabilitaţilor externe de finanţare a României.

Programul de guvernare al PDL-PSD ia în calcul, pentru anul viitor, o creştere economică de 3,5%, reducerea deficitului bugetar la 1,7% din PIB şi al celui de cont curent la 10,5% din PIB, estimări mai optimiste decât cele ale Fitch.

Citeşte şi:

Pogea: Ţinta de deficit bugetar pentru 2009, de 1,7%, are o relativitate din efectele crizei

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici