Fitch: Curăţenia în sistemul bancar românesc va continua în 2015. Rezultatele se vor vedea mai târziu

Băncile din România vor continua anul viitor procesul de eliminare a creditelor neperformante din bilanţuri început în 2014, potrivit Fitch Ratings, care notează că rezultatele curăţeniei din sistemul bancar nu sunt aşteptate în perioada următoare.

260 afișări
Imaginea articolului Fitch: Curăţenia în sistemul bancar românesc va continua în 2015. Rezultatele se vor vedea mai târziu

Fitch: Curăţenia în sistemul bancar românesc va continua în 2015. Rezultatele se vor vedea mai târziu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe termen lung, însă, eforturile curăţării portofoliilor bancare ar trebui să conducă la consolidarea profilelor de credit, se arată într-o analiză a agenţiei de evaluare financiară privind perspectivele calificativelor acordate băncilor din Europa Centrală şi de Est.

Potrivit Fitch, printre efectele imediate ale operaţiunilor de eliminare a creditelor neperformante s-au numărat creşterea costurilor pentru acţionarii băncilor, precum şi o mai mare volatilitate a dinamicii financiare a instituţiilor de creditare.

Agenţia notează că formarea de noi împrumuturi neperformante la nivelul sistemului bancar din Europa Centrală şi de Est a încetinit în ultimele 12 luni, iar riscurile sistemice generate de dezechilibrele structurale se diminuează gradual.

Cu toate acestea, mediile operaţionale rămân dificile, pe fondul dobânzilor în scădere, al creşterii economice slabe şi a legislaţiilor mai stricte, toţi aceşti factori punând presiune pe venituri şi urcând costurile.

"Aceste presiuni ar trebui să fie absorbite cu uşurinţă de sectoarele bancare mai performante, în Cehia, Polonia şi Slovacia, sau să fie parţial compensate de scăderea provizioanelor în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovenia", potrivit studiului.

Fitch estimează că perspectiva calificativelor pentru sistemul bancar din Europa Centrală şi de Est va rămâne stabilă în 2015, în ciuda înrăutăţirii perspectivelor individuale pentru o serie de instituţii pe parcursul acestui an.

Majoritatea ratingurilor pentru datoriile pe termen lung al băncilor din ECE continuă să reflecte sprijinul potenţial din partea băncilor mamă, care rămân rămân devotate regiunii, se arată în raport, iar cu excepţia Ungariei, unde băncile ar putea avea nevoie de noi injecţii de capital, gradul de capitalizare al băncilor din regiune este cel puţin adecvat.

Schimbările pozitive la nivelul sectorului continuă, prin reducerea dependenţei de finanţările de la băncile mamă, echilibrarea creşterii creditării, atenţia sporită acordată depozitelor clienţilor şi eforturile pentru a reduce discrepanţele între maturităţi, potrivit Fitch.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici