Flamingo a cerut insolvenţa, iar ING a început să execute silit stocurile companiei

Flamingo International (FLA) a solicitat instanţei, marţi, protecţie faţă de creditori, prin declanşarea procedurii de reorganizare judiciară, după ce ING Bank a respins cererea de reducere suplimentară a datoriei şi a început miercuri să execute silit stocurile unor magazine, a anunţat retailerul IT&C.

67 afișări
Imaginea articolului Flamingo a cerut insolvenţa, iar ING a început să execute silit stocurile companiei

Flamingo a cerut insolvenţa, iar ING a început să execute silit stocurile companiei (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Acţionarii Flamingo susţin eforturile conducerii companiei privind reorganizarea Flamingo şi vor participa la ofertă de vânzare de obligaţiuni cu maturitate de cinci ani, convertibile în acţiuni, emisiune cu o valoare programată de 29 milioane lei, a declarat, miercuri, la o întâlnire cu presa, directorul general adjunct al Flamingo International, Adrian Olteanu.

"Dacă redimensionăm datoriile companiei, infuzia de capital prin emisiunea de obligaţiuni este suficientă pentru Flamingo", a spus Olteanu, care se aşteaptă ca reorganizarea retailerului prin declanşarea insolvenţei să dureze cel puţin şase luni.

La începutul lunii noiembrie, Flamingo a anunţat că a semnat un acord de principiu cu ING Bank România privind restructurarea datoriilor companiei, provenind dintr-o linie de finanţare de 17,5 milioane de euro, reprezentând primul pas din planul de restructurare financiară a retailerului.

Astfel, cele două companii au agreat "liniile directoare ale restructurării contractului" semnat în anul 2001, în baza căruia Flamingo beneficiază de o linie de finanţare de aproximativ 17,5 milioane de euro, urmând ca elementele de detaliu şi implementarea concretă a restructurării să fie agreate în perioada imediat următoare, se arata în comunicatul Flamingo International dat publicităţii la acea vreme.

Discuţiile dintre Flamingo şi ING au eşuat, iar banca a început să execute silit stocurile din magazine.

În afară de împrumutul ING Bank, Flamingo are datorii către UniCredit Ţiriac Bank România - 8,5 milioane de euro şi BRD Groupe Societe Generale - 6 milioane de euro.

Reprezentantul Flamingo a spus că acţionarii nu intenţionează să schimbe managementul companiei sau să delisteze acţiunile retailerului.

"Oamenii cheie ai Flamingo au rămas în companie, deci cred în acest business, iar structura acţionariatului este foarte eterogenă. Credem că putem asista la intrarea de noi acţionari în companiei, unul dintre aceştia fiind fondul de investiţii QVT, care s-a arătat interesată, precum şi alte fonduri de investiţii", a spus Olteanu.

El a adăugat că, de la începutul anului, numărul de angajaţi s-a înjumătăţit, de la 1.400 la 700, în timp ce numărul de magazine şi suprafaţa totală a acestora s-a diminuat de la 114 la 82, respectiv de la 55.000 la 45.000 metri pătraţi.

Acţiunile Flamingo International au fost oprite de la tranzacţionare pentru 40 de minute, astfel încât investitorii să fie informaţi cu privire la situaţia companiei, iar la reluarea transferurilor titlurile au căzut cu 14,9%, limita maximă admisă într-o şedinţă, investitorii introducând numeroase ordine de vânzare.

Ceerea privind declanşarea procedurii de insolvenţă a fost depusă marţi la Tribunalul Bucureşti pentru Flanco International, conform unui comunicat transmis de Flamingo Bursei de Valori Bucureşti, după ce a Flamingo International a primit, luni, notificarea de la ING Bank România privind începerea executării stocurilor de marfă din 10 magazine ale retailerului.

"Flamingo este în acest moment o companie restructurată operaţional, cu o structură de costuri optimizată, dar căreia îi lipsesc lichidităţile necesare depăşirii unei scăderi a pieţei de profil de 50%. Prin declanşarea reorganizării judiciare încercăm să dăm o şansă eforturilor întreprinse începând cu 2008 şi să readucem compania acolo unde ar trebui să fie", a declarat, într-un alt comunicat, directorul general adjunct al Flamingo International, Adrian Olteanu.

El a adăugat că, pe parcursul întregului an 2009, compania a derulat un amplu program de reorganizare, având ca scop revitalizarea activităţii şi depăşirea actualei situaţii, cea mai dificilă din istoria de 15 ani a Flamingo.

Olteanu a afirmat în comunicat că primul element al acestui program a fost implementat în prima partea a anului, costurile operaţionale ale companiei fiind diminuate semnificativ, aproape la jumătate faţă de 2008.

Un al doilea element important din acest proces l-a reprezentat diminuarea datoriilor către bănci şi furnizori, resursele financiare ale companiei fiind insuficiente pentru a putea acoperi nivelul actual de datorii.

Astfel, potrivit reprezentantului Flamingo, în ultimele trei luni compania a derulat "negocieri dure şi intense" cu băncile finanţatoare pentru restructurarea creditelor, în direcţia diminuării lor, convertirii în alte instrumente financiare decât cele standard sau chiar obţinerii de bani suplimentari.

"În ciuda eforturilor intense, negocierile cu ING au eşuat, solicitarea Flamingo de reducere suplimentară a datoriei fiind refuzată, banca luând decizia de a demara astăzi (miercuri - n.r.) executarea silită a stocurilor aflate în unele magazine ale companiei", a spus Olteanu.

În acest context, a mai spus Olteanu, în ciuda faptului că întreg planul de redresare a companiei se află în stadiul final de implementare, conducerea Flamingo a luat decizia de a proteja compania împotriva creditorilor prin declanşarea procedurilor de reorganizare judiciară.

Grupul Flamingo International şi-a început activitatea în urmă cu 15 ani şi activează domeniul comerţului cu produse IT&C, electronice şi electrocasnice, fiind unul dintre principalii jucători de pe această piaţă, cu peste 80 de unităţi şi o suprafaţă de vânzare de circa 45.000 metri pătraţi.

Din 2005, Flamingo International este cotată la Bursa de Valori Bucureşti.

Acţiunile companiei erau transferate, marţi, cu 0,0255 lei, în scădere cu 0,78% faţă de referinţă.

Capitalizarea Flamingo este de 19,86 milioane de lei.

În primele nouă luni, cifra de afaceri consolidată a Flamingo International a scăzut cu 48%, la 269,1 milioane de lei. Pierderile din primele nouă luni au totalizat 62,4 milioane lei, valoare de peste patru ori mai mare decât în intervalul ianuarie-septembrie 2008, de 14,8 milioane lei.

Compania are un capital social de 77,9 milioane de lei.

Principalul acţionar este Dragoş Cincă, fondatorul retailerului, cu 25,19% din titluri.

Firma Midfair Limited a preluat la mijlocul lunii septembrie, prin intermediul Midfair Management Services Bucureşti, 22% din acţiunile Flamingo, de la fondul american de investiţii QVT, iar firma Nova Trade, deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, are o participaţie de 14,94%.

În acţionariatul Flamingo se mai regăsesc Alexandru Ion Ţiriac, cu 5,12%, şi Flanco Holding, cu mai puţin de 5% din capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici