FMI a promis vineri că va ajuta Grecia dacă autorităţile elene vor solicita sprijin

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a promis vineri că va ajuta Grecia să-şi depăşească dificultăţile financiar-fiscale "aşa cum vor considera adecvat autorităţile elene".

20 afișări
Imaginea articolului FMI a promis vineri că va ajuta Grecia dacă autorităţile elene vor solicita sprijin

FMI a promis vineri că va ajuta Grecia dacă autorităţile elene vor solicita sprijin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

FMI a transmis Atenei "un mesaj clar de solidaritate", alăturându-se liderilor Uniunii Europene în angajamentul de a sprijini Grecia.

Însă nici Fondul, nici UE nu au prezentat planuri sau măsuri clare de ajutor, propagând un nou val de incertitudine pe pieţele financiare, care a afectat atât moneda euro, cât şi obligaţiunile de stat ale Greciei.

"Suntem dispuşi şi aveam capacitatea să ajutăm Grecia aşa cum vor considera adecvat autorităţile elene", a declarat John Lipsky, prim director executiv adjunct al FMI, aflat la Mumbai, în India, pentru o conferinţă internaţională a băncilor centrale.

Surse apropiate structurilor europene au declarat joi pentru Reuters că programul de susţinere a Greciei ar putea consta în expertiza FMI în zona pachetelor de bailout, combinată cu finanţare din partea statelor din zona euro, fără împrumuturi de la instituţia financiară internaţională.

Vineri, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat că BCE şi Comisia Europeană vor colabora strâns pentru monitorizarea situaţiei din Grecia şi pentru redactarea şi propunerea unor "măsuri suplimentare necesare".

Ziarul britanic The Guardian consideră că Germania este de vină pentru "progresul limitat" reuşit de liderii UE la summit-ul de joi în privinţa Greciei. Potrivit surselor citate de publciaţie, cancelarul german Angela Merkel a blocat lucrările la un plan concret de ajutor financiar extern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici