FMI ar putea deschide noi linii de credit pentru economiile emergente

Fondul Monetar Internaţional (FMI) ia în considerare deschiderea unei noi linii de credit pentru economiile emergente bine gestionate, care va permite acestora accesarea fondurilor în funcţie de necesarul fiecăreia, fără a fi obligate să împrumute întreaga sumă.

11 afișări
Imaginea articolului FMI ar putea deschide noi linii de credit pentru economiile emergente

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, programul Flexible Credit Line va înlocui facilitatea de accesare de lichidităţi pe termen scurt aprobată pe 26 octombrie. Acest instrument financiar obliga statele care il foloseau să acceseze întreaga sumă disponibilă.

Noua linie de credit ar putea fi aprobată de FMI în următoarele săptămâni, a declarat şeful instituţiei, Dominique Strauss-Kahn.

În contextul în care criza financiară s-a extins în economiile emergente, FMI s-a văzut nevoit să creeze instrumente de credit care să faciliteze accesul diferitelor state la finanţare.

Noul instrument va asigura finanţare economiilor emergente care se confruntă cu probleme pe termen scurt, de apariţia cărora nu sunt vinovate, fără ca acestea să fie nevoite să recurgă la programele standard de finanţare ale FMI.

În plus, Strauss-Kahn a precizat că instituţia ia în considerare înfiinţarea unui program prin care statele cu acorduri de împrumuturi standby vor putea accesa fonduri peste limita normală, între două şi trei ori cota acceptată de Fond.

Fiecărui stat membru FMI i se alocă o cotă bazată pe mărimea economiei în comparaţie cu cea a celorlalte ţări.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici