FMI: Creşterea economică mondială va fi diferenţiată în 2021 şi există riscuri generate de inflaţie. Situaţia principalelor economii

  • Fondul Monetar Internaţional: Creşterea economică mondială va fi diferenţiată în 2021 şi există riscuri generate de inflaţie
  • FMI: Economia mondială va avea o creştere de 6% în 2021
  • În zona euro, creşterea economică va fi de 4,6%, iar în Statele Unite de 7%
1291 afișări
Imaginea articolului FMI: Creşterea economică mondială va fi diferenţiată în 2021 şi există riscuri generate de inflaţie. Situaţia principalelor economii

FMI: Creşterea economică mondială va fi diferenţiată în 2021 şi există riscuri generate de inflaţie. Situaţia principalelor economii

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a menţinut, marţi, estimarea privind o creştere economică de 6% la nivel mondial în anul 2021, dar a redus aşteptările în statele emergente şi a atras atenţia asupra riscurilor generate de creşterea inflaţiei.

În raportul privind "Perspectivele Economice Globale", Fondul Monetar Internaţional estimează că valoarea Produsului Intern Brut (PIB) va avea o creştere de 6% la nivel mondial în 2021, după scăderea de 3,2% înregistrată în 2020 din cauza restricţiilor impuse în pandemie.

Ţările dezvoltate vor înregistra o creştere de 5,6% în 2021 (în plus faţă de estimarea din aprilie, care era de 5,1%). În schimb, estimările în ţările emergente au fost reduse la 6,3%, de la nivelul de 6,7%, estimat în aprilie, în contextul accesului diferenţiat la vaccinuri, conform agenţiei Associated Press. Ţările dezvoltate au o rată de vaccinare anticoronavirus de 40%, în timp ce naţiunile emergente şi cele aflate în dezvoltare au o rată de vaccinare de 11%.

Zona euro ar urma să aibă o creştere economică de 4,6% anul acesta, faţă de scăderea de 6,5% din 2020. Statele Unite ar urma să înregistreze o creştere economică de 7% în 2021, după o scădere de 3,5% în 2020.

China, a doua economie a lumii după SUA, ar urma să aibă o creştere economică de 8,1% în 2021, estimările FMI fiind în scădere în contextul în care Administraţia de la Beijing a redus cuantumul bugetului şi investiţiile. Potrivit FMI, India ar urma să înregistreze o creştere economică de 9,5% în 2021 (în scădere faţă de estimarea de 12,5%, din aprilie).

"Relansarea economică mondială nu este garantată până când pandemia nu va fi învinsă la nivel global", a explicat Gita Gopinath, economist-şef la Fondul Monetar Internaţional.

Experţii FMI avertizează că orice creştere semnificativă a inflaţiei va forţa băncile centrale să majoreze dobânzile de referinţă, ameninţând creşterea economică pe plan mondial. Inflaţia ar urma să revină la nivelul anterior crizei pandemiei anul viitor.

Germania ar urma să aibă o creştere economică de 3,6% anul acesta, iar Franţa de 5,8%. Economia Japoniei ar urma să înregistreze o creştere de 2,8% în 2021, iar cea a Marii Britanii de 7%.

Pentru anul 2022, Fondul Monetar Internaţional estimează că valoarea PIB-ului mondial va creşte cu 4,9%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici