FMI: Primele nouă bănci străine au reînnoit angajamentul de menţinere a expunerii pe România

Băncile străine prezente în România ale căror expuneri au scăzut sub nivelul agreat şi-au luat angajamentul de a completa acest decalaj, însă toate cele nouă instituţii de credit au susţinut că este nevoie de instrumente adecvate de investiţii în piaţă, potrivit FMI.

50 afișări
Imaginea articolului FMI: Primele nouă bănci străine au reînnoit angajamentul de menţinere a expunerii pe România

FMI: Primele nouă bănci străine au reînnoit angajamentul de menţinere a expunerii pe România (Imagine: Mediafax Foto)

Primele nouă bănci străine s-au întâlnit miercuri la Bruxelles cu reprezentanţi ai FMI, Comisiei Europene, Băncii Naţionale a României, BERD, Banca Mondială şi BEI pentru a discuta evoluţia expunerii acestora pe piaţa din România.

Băncile s-au angajat să continue angajamentul privind menţinerea liniilor de finanţare pentru România şi să asigure o rată de adecvare a capitalului de cel puţin 10%.

"Întâlnirea este o continuare a celor care au avut loc pe 26 martie şi 19 mai, când băncile s-au angajat iniţial să-şi menţină poziţiile în România. De la sfârşitul lunii octombrie, expunerile băncilor-mamă au fost în mare măsură menţinute comparativ cu nivelul din martie. În câteva cazuri, expunerile au scăzut temporar sub nivelul agreat. Aceste bănci şi-au reînnoit intenţia să acţioneze pentru a îndeplini aceste condiţii. În acest context, băncile au scos în evidenţă nevoia de a fi puse la dispoziţie instrumente de investiţii adecvate", potrivit FMI.

Surse au declarat anterior pentru MEDIAFAX că unul dintre subiectele discutate la Bruxelles ar fi fost introducerea unei marje de variaţie de plus/minus 5% a expunerii individuale a băncilor pe piaţa din România.

De asemenea, surse din BNR susţin că două bănci străine au retras recent, temporar, capitaluri de două miliarde de euro din piaţa românească, în absenţa posibilităţilor de a investi în plasamente în valută cu scadenţa pe termen scurt.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis luni să reducă nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de bănci la pasivele în valută cu scadenţă sub doi ani de la 30% la 25%, pentru susţinerea finanţării sectorului guvernamental de pe piaţa internă, în condiţiile amânării tranşelor din împrumutul extern.

Totodată, participanţii la întâlnirea de miercuri au fost informaţi despre situaţia discuţiilor dintre FMI, Comisia Europeană şi autorităţile din România, legate de revizuirea programului de susţinere a balanţei de plăţi.

"Programul rămâne în vigoare. Discuţiile vor continua în săptămânile viitoare şi o altă misiune va reveni la Bucureşti imediat ce situaţia politică va fi clarificată, pentru a încheia cu succes revizuirea", informează FMI.

Participanţii la întâlnirea de la Bruxelles au recunoscut rolul pe care coordonarea băncilor l-a jucat în prevenirea unei crize mai pronunţate în România, în contextul unui mediu economic dificil.

"Angajamentul băncilor mamă, împreună cu sprijinul financiar al instituţiilor internaţionale, vor ajuta sistemul bancar să reziste mai bine scăderii actuale şi economia să revină la un traseu sustenabil", au încheiat participanţii la întâlnirea de la Bruxelles.

Grupurile-mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin au semnat, în luna august, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea nivelului expunerii pe piaţa românească şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.

Băncile care au semnat acordurile - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit - deţin 70% din piaţa din România.

Şeful misiunii de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, a declarat la începutul lunii noiembrie că expunerea băncilor-mamă pe România a scăzut cu 2% faţă de nivelul din martie şi că va colabora cu instituţiile de credit internaţionale pentru readucerea nivelului la 100%.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici