FMI recomandă „o taxă pe profiturile excesive” ale băncilor

O aşa-numită "taxă pe profiturile excesive" - aplicabilă, de fapt, cifrei de afaceri, dar fără a exclude dreptul guvernelor de a taxa ulterior şi profiturile - reprezintă metoda prin care Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că s-ar putea reduce riscul apariţiei altei crize financiare precum cea din 2008, arată "Gândul".

21 afișări
Imaginea articolului FMI recomandă „o taxă pe profiturile excesive” ale băncilor

FMI recomandă „o taxă pe profiturile excesive” ale băncilor (Imagine: Gândul/Reuters)

Dacă s-ar preleva o taxă din totalul veniturilor, bancherii ar fi descurajaţi să se mai angajeze în acumularea excesivă de active, dintre care multe s-au dovedit a fi "toxice" (credite neperformante). Cu cât activele deţinute ar fi mai mari într-o anumită perioadă în care se face taxarea, cu atât volumul sumelor de plătit autorităţilor fiscale ar creşte. Prin urmare, băncile ar acumula mai puţin şi, poate - dar aceasta n-o poate garanta nimeni! - mai prudent.

Citeşte mai multe despre taxarea profitului excesiv al băncilor pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici