FMI respinge acuzaţiile că ar fi accelerat criza în Europa Centrală şi de Est

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a respins acuzaţiile viceguvernatorului Băncii Centrale a Cehiei, Mojmir Hampl, că ar fi accelerat impactul crizei financiare în Europa Centrală şi de Est pentru a determina statele din regiune să ceară ajutorul FMI, transmite Bloomberg.

35 afișări
Imaginea articolului FMI respinge acuzaţiile că ar fi accelerat criza în Europa Centrală şi de Est

FMI respinge acuzaţiile că ar fi accelerat criza în Europa Centrală şi de Est

Hampl a spus, săptămâna trecută, că acţiunile FMI au fost "o încercare de a determina implicarea Fondului pentru salvarea întregii regiuni", potrivit unui interviu acordat cotidianului austriac Der Standard.

Afirmaţiile sugerând că FMI "a intensificat cumva criza în serviciul propriilor interese financiare sunt în contradicţie cu situaţia reală, sfidând în acelaşi timp bunul simţ şi discernământul comunităţii internaţionale", a declarat directorul adjunct al departamentului de relaţii internmaţionale al FMI, Gerry Rice, într-o scrisoare adresată publicaţiei.

Fondul a acordat ajutoare financiare de miliarde de dolari unor state printre care Ungaria, România sau Letonia în contextul declinului economiilor acestor state şi a blocajelor de pe pieţele financiare.

Ţările care au încheiat acorduri cu instituţia internaţională au fost nevoite să adopte măsuri de austeritate pentru a se conforma programelor de împrumut.

"Din contră, FMI a ajutat la combaterea crizei, prin acţiuni rapide şi decisive", a notat Rice, adăugând că statul ceh se numără printre susţinătorii rolului instituţiei, inclusiv la nivel financiar.

Cehia, care nu a apelat la ajutor financiar extern în timpul crizei, a fost afectată de cea mai gravă recesiune de la căderea comunismului, ca urmare a declinului exporturilor.

În interviul acordat Der Standard, Hampl a acuzat că instituţiile internaţionale au folosit informaţii eronate la evaluarea sistemului bancar din Cehia, iar acestea au fost corectate după intervenţia băncii centrale.

Guvernatorul Băncii Cehiei, Zdenek Tuma, a afirmat că remarcile lui Hampl reprezintă "opinii personale" şi nu poziţia băncii.

România are un acord stand-by pe doi ani cu FMI, semnat în martie 2009, pentru un împrumut de 12,95 miliarde de euro de la instituţie. La program mai participă UE, BM, BERD şi BEI, valoarea totală a creditului extern angajat de România de la instituţiile financiare internaţionale fiind de 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici