FMI: România a făcut progrese, însă riscurile au crescut considerabil din cauza crizei din zona euro

România a făcut progrese în cadrul programului economic şi fiscal convenit în martie cu FMI, dar riscurile au crescut considerabil din cauza crizei din zona euro, fiind necesară "o vigilenţă solidă" privind supravegherea sistemului bancar, a declarat directorul general adjunct al FMI, David Lipton.

985 afișări
Imaginea articolului FMI: România a făcut progrese, însă riscurile au crescut considerabil din cauza crizei din zona euro

FMI: România a făcut progrese, însă riscurile au crescut considerabil din cauza crizei din zona euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"România a făcut progrese bune sub programul sprijinit de Fond (…) Totuşi, riscurile au crescut considerabil din cauza turbulenţelor financiare din zona euro. Continuarea angajamentelor faţă de agenda de reformă economică este crucială pentru a rezista incertitudinilor actuale", a declarat Lipton într-un comunicat transmis de FMI după ce Consiliul Executiv al instituţiei a aprobat cea de-a treia evaluare în cadrul acordului de precauţie încheiat în luna martie a acestui an.

Oficialul notează că economia a revenit pe creştere, inflaţia a scăzut, iar autorităţile sunt "în grafic" pentru a atinge ţintele fiscale pentru 2011, însă recomandă autorităţilor să facă eforturi pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene, reforma companiilor de stat sau reducerea arieratelor.

"Bugetul pentru 2012 ar trebui să aducă deficitul cu mult sub 3% din PIB. Planurile de a aborda problemele financiare cornice din sectorul sănătăţii şi de a îmbunătăţi administrarea fiscală sunt binevenite. Este nevoie de asemenea de noi progrese pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene. Noi eforturi pentru reformarea companiilor de stat, împreună cu o reglementare consolidată şi o politică de preţuri orientată către piaţă vor fi esenţiale pentru reducerea arieratelor, îmbunătăţirea eficienţei economice şi consolidarea creşterii", a arătat Lipton.

Criza din Europa ameninţă însă sistemul bancar şi impune atenţie sporită din partea organelor de supraveghere şi o politică monetară prudentă, consideră el.

"Riscurile din sistemul bancar, determinate de dificultăţi în alte părţi ale Europei, impun o vigilenţă solidă a organelor de supraveghere. Principalul obiectiv ar trebui să fie o monitorizare solidă şi planuri detaliate pentru situaşii de urgenţă - inclusiv procedurile pentru folosirea noilor prerogative de rezoluţie în sectorul bancar - pentru a preveni posibile efecte de contagiune. Deşi inflaţia a scăzut puternic, politica monetară ar trebui să rămână una prudentă, ţinând cont de incertitudinile curente", conchide Lipton.

Consiliul Director al FMI a aprobat luni, al treilea raport de evaluare a implementării programului economic şi fiscal convenit în cadrul acordului cu România.

Astfel, Fondul a pus la dispoziţia României o nouă tranşă, echivalentă cu 430 milioane Drepturi Speciale de Tragere (507 milioane euro), urcând suma totală disponibilă la 1,35 miliarde DST (1,6 miliarde euro).

Acordul, aprobat pe 25 martie, este unul de precauţie, sumele totale disponibile pentru cei doi ani de implementare fiind de 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici