FMI: Rubla ar putea deveni monedă de referinţă la nivel regional

Rubla rusească ar putea deveni o monedă în care să fie constituite rezerve financiare la nivel regional, dacă economia statului continuă să crească şi Kremlinul reuşeşte să controleze inflaţia, a declarat, duminică, un oficial al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

15 afișări
Imaginea articolului FMI: Rubla ar putea deveni monedă de referinţă la nivel regional

FMI: Rubla ar putea deveni monedă de referinţă la nivel regional

"Este probabil ca rubla să ajungă o valută mult mai importantă la nivel global. Reformele structurale necesare pentru atingerea acestui scop sunt în desfăşurare, iar un program cronologic va fi definit pe măsura aplicării lor", a spus John Lipsky, director general adjunct în cadrul FMI.

Preşedintele Rusiei, Dimitri Medvedev, a afirmat, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, că doreşte să transforme rubla într-o monedă importantă pentru rezervele valutare la nivel regional, ca parte a strategiei Kremlinului de a face din Rusia un centru financiar internaţional.

Potrivit lui Lipsky, principalele măsuri necesare pentru ca Rusia să atingă acest obiectiv sunt reducerea inflaţiei şi menţinerea creşterii economice puternice. Totodată, pentru ca rubla să poată influenţa pieţele valutare internaţionale, Moscova are nevoie de un sector financiar puternic, a mai spus el.

La acelaşi seminar, reprezentanţii Gazprom au anunţat că este posibil ca gazul natural produs în Rusia să fie tranzacţionat în ruble, începând cu anul 2011, când gazoductul Nord Stream, din Marea Baltică, va fi dat în folosinţă.

FMI estimează un avans economic anual de 8 puncte procentuale pentru Rusia în 2008 şi 2009, şi un nivel de 14% al inflaţiei preţurilor de consum.

Ţinta de inflaţie a Kremlinului pentru acest an se situează la 10,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici