FMI va discuta cu ministrul Economiei despre rezultatele companiilor de stat aflate sub monitorizare

Reprezentanţii FMI vor discuta joi cu ministrul Economiei, Ion Ariton, despre rezultatele societăţilor aflate sub monitorizarea fondului şi despre o eventuală reducere a salariilor în companiile ministerului, temă care va fi abordată în cadrul mai larg al restructurării instituţiilor publice.

24 afișări
Imaginea articolului FMI va discuta cu ministrul Economiei despre rezultatele companiilor de stat aflate sub monitorizare

FMI va discuta cu ministrul Economiei despre rezultatele companiilor de stat aflate sub monitorizare

"Nu am discutat despre reducerea salariilor în cadrul companiilor Ministerului Economiei. Acest subiect va fi discutat într-un cadru mai larg al restructurării instituţiilor publice", a declarat, joi, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, înainte de întâlnirea cu ministrul Economiei, Ion Ariton.

Tănăsescu a adăugat că discuţiile se vor axa şi pe progresul înregistrat de companiile monitorizate de fond, apreciind că acestea au avut "progrese minimale".

La rândul său, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a precizat că discuţiile cu Ariton se vor concentra pe analiza operaţiunilor companiilor controlate de Ministerul Economiei.

Lista companiilor monitorizate cu FMI cuprinde Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

În vara acestui an, Guvernul a anunţat că va reevalua bugetele companiilor de stat, ca prim pas spre reducerea salariilor, fără însă ca unităţile care au efectuat deja restructurări, precum CFR, să fie supuse acestei reevaluări.

Surse guvernamentale au declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că reevaluarea bugetelor unor companii de stat va presupune reducerea plafonului de cheltuieli cu salariile decis iniţial pentru 2010, astfel că şefii unităţilor vor fi obligaţi să aleagă între tăieri de salarii şi concedieri, Guvernul neavând altă formă legală pentru a diminua salarii în aceste firme, după ce pentru angjaţii bugetari salariile au fost deja tăiate cu 25%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici