FMI: Vom cere principalelor bănci străine să nu scoată bani din România

Fondul Monetar Internaţional va cere angajamente scrise de la băncile-mamă privind finanţarea în continuare a economiei româneşti şi menţinerea tuturor fondurilor plasate în prezent în România, dar înţelegerile vor fi voluntare, a declarat, miercuri, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

14 afișări
Imaginea articolului FMI: Vom cere principalelor bănci străine să nu scoată bani din România

Şeful FMI în România, Jeffrey Franks

"Va fi o înţelegere voluntară. FMI nu poate să impună băncilor-mamă astfel de angajamente, dar cred că este în interesul tuturor", a spus Franks.

El a arătat că FMI va solicita băncilor-mamă să-şi asume menţinerea tuturor liniilor de finanţare din România, inclusiv a sumelor care s-ar elibera prin reducerea rezervelor minime obligatorii, şi chiar să facă noi aporturi, dacă va fi nevoie.

"Sperăm să obţinem angajamente scrise de la băncile-mamă", a adăugat Franks.

"Mâine (joi - n.r.) vom fi la Viena pentru a ne întâlni cu principalele bănci străine din România, pentru a obţine ajutorul lor", a spus oficialul FMI.

Întrebat despre înţelegerile cu BNR pentru reducerea rezervelor minime obligatorii, şeful misiunii FMI a arătat că aceste măsuri depind atât de înţelegerile cu băncile internaţionale prezente în România, dar şi de evoluţia anumitor indicatori, cum ar fi rata inflaţiei sau cursul de schimb.

"Nu vrei să pierzi rezerva minimă dacă banii ies din ţară", a mai spus Franks.

Oficialul FMI a confirmat că s-a stabilit cu Banca Naţională a României o ţintă privind rezervele valutare la finele anului, dar nu a dorit să ofere detalii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici