Fondurile pentru continuarea programului de salvare a băncilor ar putea fi blocate

Reprezentanţii Partidului Democrat din Congresul SUA pregătesc un proiect de lege prin care să ceară Casei Albe măsuri mai agresive pentru a reduce prescrierile de ipoteci, în schimbul deblocării fondurilor de 350 miliarde dolari necesare pentru continuarea programului de salvare a băncilor.

10 afișări
Imaginea articolului Fondurile pentru continuarea programului de salvare a băncilor ar putea fi blocate

Fondurile pentru continuarea programului de salvare a băncilor ar putea fi blocate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit reprezentanţilor Partidului Democrat, administraţia Bush a "ignorat complet" o clauză din programul aprobat în octombrie, care impunea măsuri agresive de reducere a numărului de prescrieri de ipoteci - preluarea de către o instituţie de credit a unei locuinţe achiziţionată printr-un credit ipotecar, din cauza neachitării obligaţiilor financiare contractuale de către client.

În acest context, democraţii doresc să introducă, în următoarele două săptămâni, un pachet legislativ care să conţină condiţii obligatorii pentru aprobarea sumei de 350 miliarde de dolari necesară administraţiei pentru a continua programul de salvare a instituţiilor financiar-bancare afectate de criză.

Comitetul pentru sectorul financiar din Senatul SUA a cerut băncilor, în noiembrie, să facă mai multe eforturi pentru a evita prescrierile de ipoteci, să reducă salariile directorilor şi să modifice contractele de credit ipotecar pentru a ajuta clienţii aflaţi în dificultate.

Reprezentanţii Partidului Democrat nu au clarificat dacă pachetul legislativ pe care doresc să-l introducă va conţine şi clauze cu privire la salariile directorilor băncilor şi contractele de credit ipotecar.

Totodată, nu se ştie dacă administraţia Bush va solicita Congresului, înainte de instalarea cabinetului Obama în luna ianuarie deblocarea celor 350 de miliarde de dolari necesare pentru continuarea programului.

Din cele 350 de miliarde de dolari deja aprobate de Congres, doar 15 miliarde de dolari nu au fost cheltuite până în prezent.

În plus, Casa Albă a anunţat, vineri, că analizează posibilitatea de a utiliza o parte din programul de 700 miliarde de dolari destinat sectorului bancar pentru sprijinirea celor trei mari constructori auto, General Motors, Chrysler şi Ford.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici