Forţa de muncă, mai scumpă în trimestrul al doilea

Costurile orare ale forţei de muncă au crescut în trimestrul al doilea cu 21,84% faţă de perioada similară din 2007, fiind înregistrat un avans mai important pentru cheltuielile non-salariale, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

18 afișări
Imaginea articolului Forţa de muncă, mai scumpă în trimestrul al doilea

Forţa de muncă, mai scumpă în trimestrul al doilea (Imagine: Mediafax Foto)

În acelaşi timp, indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă a înregistrat un avans de 9,14% comparativ cu primele trei luni ale acestui an, se arată într-un comunicat al INS.

Majorările au fost calculate în formă ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare din perioada analizată.

În formă neajustată, respectiv în funcţie de zilele calendaristice, avansul a fost de 21,82% comparativ cu perioada corespunzătoare din 2007 şi de 9,26% faţă de primul trimestru al acestui an.

Cele două componente principale ale costului orar al forţei de muncă sunt cheltuielile directe (salariale) şi cheltuielile indirecte (non-salariale).

Comparativ cu trimestrul al doilea din 2007, cele mai mari creşteri anuale ale indicilor trimestriali ai costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată, şi în funcţie de principalele activităţi economice, au fost observate în activităţile de sănătate şi asistenţă socială (46,26%), învăţământ (38,23%) şi energie electrică şi termică, gaze şi apă (32,22%).

Creşterea cea mai mică a fost înregistrată de activităţile de intermedieri financiare (6,72%), urmate, la distanţă, de cele din hoteluri şi restaurante (15,19%).

Avansul faţă de acelaşi trimestru al anului precedent în formă ajustată a fost, pentru componenta privind cheltuielile salariale cu forţa de muncă, de 21,71%, iar pentru indicii în formă brută de 21,72%.

Componenta privind cheltuielile non-salariale a înregistrat creşteri de 22,26%, respectiv 22,16%.

Faţă de primul trimestru din acest an, creşteri semnificative ale indicelui trimestrial al costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, au avut loc în activităţile din industria extractivă (32,68%), energie electrică şi termică, gaze şi apă (25,5%), transport, depozitare şi comunicaţii (16,77%), intermedieri financiare (14,27%) şi sănătate şi asistenţă socială (13,13%).

Scăderi s-au înregistrat în activităţile din administraţia publică (0,8%) şi învăţământ (0,76%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici