FORUM ZF DIGITAL - Socol, Siveco: Listarea Siveco ar putea să aibă loc în următorii 5 ani şi va fi în România

Listarea la bursă a Siveco România ar putea avea loc în următorii cinci ani şi, dacă se va întâmpla, procesul se va desfăşura pe piaţa de capital din România, fie la Bucureşti, fie la Sibiu, a declarat, marţi, directorul general al Siveco România, Irina Socol.

166 afișări
Imaginea articolului FORUM ZF DIGITAL -  Socol, Siveco: Listarea Siveco ar putea să aibă loc în următorii 5 ani şi va fi în România

FORUM ZF DIGITAL - Socol, Siveco: Listarea Siveco ar putea să aibă loc în următorii 5 ani şi va fi în România (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

"Luăm în cosiderare listarea companiei în următorii cinci ani şi, în acest sens, avem discuţii cu acţionarii noştri. Când toţi acţionarii vor cădea de acord vom ştii ce vom face. În niciun caz listarea nu va avea loc în 2011 sau 2012, nu este un moment potrivit. Nu vom ieşi pe bursa din Varşovia sau Londra, ci la Bucureşti sau Sibiu", a spus Socol, prezenta la forumul ZF Digital '11.

Ea a adăugat că urmăreşte foarte rar evoluţiile Bursei de Valori Bucureşti, nefiind un investitor în acţiuni.

"Pe bursa de la Bucureşti se tranzacţionează volume reduse şi, în acest context, nu este potrivită pentru listarea unei companii mari", a spus reprezentantul Siveco România.

Socol a estimat că Siveco România va ajunge la afaceri de 70 milioane de euro în acest an, de la 65 milioane de euro în 2010.

"Nu credeam că vom ajunge la aceste cifre atât de repede. Avem peste 1.000 de angajaţi, suntem prezenţi în 17 state şi sperăm să triplăm acest indicator în următorii ani", a spus reprezentantul companiei.

Şeful Siveco a afirmat că sectorul software este o şansă foarte mare pentru România, firmele locale fiind pregătite să facă pasul în afara ţării.

"Trebuie să aibă curaj să iasă la export, să participe la licitaţii internaţionale, aşa cum a făcut Siveco, a participat şi a câştigat contracte internaţionale. O treime din veniturile companiei este asigurată de contractele externe, care asigură o bună stabilitate şi soliditate afacerilor Siveco România", a mai spus Socol.

Ea a precizat că autorităţile ar trebui să acorde o atenţie deosebită sectorului IT local, afirmând că un loc de muncă din domeniul software generează apariţia altor patru locuri de muncă în economie.

Socol a mai spus că se aşteaptă ca ponderea veniturilor generate de proiectele publice să crească foarte mult în următorii ani, de la 30-40% în prezent.

"Spre exemplu, am participat la o licitaţie din Croaţia şi am oferit un preţ cu 70% mai redus decât câştigătorul proiectului, o firmă locală. Autorităţile au argumentat decizia ca fiind parte a politicii Guvernului de sprijinire a companiilor locale şi, în faţa acestui argument, am acceptat decizia şi am admirat-o", a spus Socol.

Ea a adăugat că, în următorii cinci ani, piaţa aplicaţiilor software din România va înregistra un ritm anual de creştere de două cifre în următorii cinci ani.

"În sprijinul acestei estimări aduc următorul argument: ponderea aplicaţiilor software în cadrul proiectelor IT va creşte de la 10% în prezent la 50%, în timp ce partea de hardware şi telecom se va reduce de la 90% la 50%", a arătat Socol.

Siveco România este unul dintre cei mai mari producători locali de soluţii informatice pentru afaceri. Compania a fost înfiinţată în anul 1992 de către acţionari români. În anul 2003, acţionar majoritar a devenit compania olandeză Siveco Netherlands BV.

În iulie 2005, fondurile de investiţii Polish Enterprise Investors şi Intel Capital, acesta din urmă parte a companiei americane Intel Corporation, au achiziţionat împreună 32,5% din acţiunile Siveco pentru suma de 12 milioane de dolari.

Acţionarii Siveco România sunt Siveco Netherlands (Olanda), cu 42,2% din acţiuni, PEF V Information Technolagy (Luxemburg) - 22,5%, Intel Capital (Cayman) Corporation (Insulele Cayman) - 10%, Irina Socol - 10,98%, Mihail Rădăşanu - 7,62%, Siveco România - 3,75%, Gabriel Ilia - 2,68%, Daniela Bichir - 0,14% şi Ecaterina Crusti - 0,14%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici