Franţa, Germania, Italia, Spania şi alte şapte state vor să taxeze tranzacţiile financiare

Un număr de 11 state din zona euro, între care Franţa, Germania, Italia şi Spania, au anunţat marţi că sunt gata să introducă rapid o taxă pe tranzacţiile financiare, proiect privit cu ostilitate în alte state europene.

714 afișări
Imaginea articolului Franţa, Germania, Italia, Spania şi alte şapte state vor să taxeze tranzacţiile financiare

Franţa, Germania, Italia, Spania şi alte şapte state vor să taxeze tranzacţiile financiare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Propunerea, lansată în urmă cu un an de Comisia Europeană, a fost într-un punct mort din cauza dezacordurilor profunde dintre cele 27 state membre, care au persistat şi la summit-ul UE din iunie.

Ideea relansării proiectului sub forma unei cooperări profunde, care necesită participarea a cel puţin nouă state UE, s-a accelerat în ultimele două săptămâni.

Franţa şi Germania, principalele promotoare, au trimis o scrisoare statelor partenere pentru un punct de vedere clar.

Luni seara, Comisia Europeană a primit scrisori din partea a şapte ţări, Germania, Franţa, Belgia, Portugalia, Slovenia, Austria şi Grecia.

Comisarul pentru Fiscalitate, Algirdas Semeta, a anunţat la o reuniune a miniştrilor de Finanţe din UE, de la Luxemburg, că alte patru state şi-au exprimat intenţia de a introduce taxa, respectiv Italia, Spania, Slovacia şi Estonia.

Comisia Europeană vrea să prezinte o propunere de cooperare aprofundată la viitoarea reuniune a miniştrilor de Finanţe din UE, din 13 noiembrie, în vederea unui acord până la sfârşitul acestui an.

Baza discuţiilor o reprezintă o propunere a CE din septembrie 2011, care prevede taxarea tuturor tranzacţiilor financiare efectuate între instituţiile financiare.

Schimburile de acţiuni şi obligaţiuni vor fi taxate cu 0,1% din valoarea tranzacţiilor, iar contractele pentru instrumente derivate cu 0,01%.

Ministrul de Finanţe din Marea Britanie, George Osborne, ţară unde au loc trei sferturi din tranzacţiile financiare din Europa, a reiterat opoziţia faţă de o taxă care nu se aplică în alte centre financiare importante din lume, precum New York, Hong Kong şi Singapore.

El a spus că Marea Britanie nu va bloca iniţiativa celor 11 ţări, dar a subliniat incertitudinile legate de tipul produselor financiare vizate şi impactul asupra finanţelor publice ale statelor implicate.

Germania se opune ca veniturile generate de această taxă să alimenteze parţial bugetul UE, aşa cum propune Franţa.

Comisia Europeană estimează că taxa pe tranzacţiile financiare va genera venituri de 57 de miliarde de euro pe an, dacă toate ţările europene vor participa.

În zona euro există ţări care sunt total împotriva acestei taxe, precum Olanda.

Miniştrii de Finanţe din UE trebuie să discute marţi şi problema spinoasă a supravegherii comune a băncilor europene, calificată de ministrul suedez Anders Borg drept "foarte dificilă".

Dezacordurile persistă între europeni în privinţa calendarului de punere în practică a proiectului, care prevede conferirea rolului de supraveghere Băncii Centrale Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici