Frauda de la Societe Generale a provocat dispreţul oamenilor de afaceri

Liderii de afaceri participanţi la Formul Economic Mondial de la Davos şi-au exprimat vineri dispreţul şi spaima faţă de sistemul bancar şi excesele acestuia, după anunţul privind frauda de 4,9 miliarde de euro provocată de un trader la Societe Generale.

2 afișări
Imaginea articolului Frauda de la Societe Generale a provocat dispreţul oamenilor de afaceri

Frauda de la Societe Generale a provocat dispreţul oamenilor de afaceri

"Acest fapt a afectat şi mai mult imaginea sectorului bancar, într-o perioadă în care îngrijorarea referitoare la riscuri se află la un nivel ridicat", a declarat directorul general al Intesa Sanpaolo, Corrado Passera.

Societe Generale a anunţat, joi, că un trader cu atribuţii limitate, care câştiga sub 100.000 de euro pe an, a provocat băncii pierderi de 4,9 miliarde de euro, în urma unei fraude sofisticate.

Ştirea a fost primită la Davos mai întâi cu neîncredere şi apoi cu dispreţ.

"Am 200.000 de angajaţi care muncesc cinstit, mulţi dintre ei în fabrici, la producţia de cărămizi şi mortar. Când mă uit însă la aceşti bancheri, îmi este puţin ruşine pentru ei. Ar trebui să existe mai mult bun simţ", a declarat directorul uneia dintre cele mai mari companii de materiale de construcţii la nivel mondial.

Guvernatorul băncii centrale din Mexic, Guillermo Ortiz, a spus că autorităţile de reglementare nu trebuie să se grăbească să impună reglementări mai stricte, dar a adăugat că noul scandal şi criza de pe piaţa americană a creditelor ipotecare riscă să afecteze încrederea în sistemul financiar.

"Cel mai rău lucru este afectarea încrederii", a spus el.

Un bancher de la o altă bancă centrală importantă a fost auzit pe coridoare: "Au spus că este un singur trader. Este imposibil. Nu au auzit de sistemele de control al riscurilor?".

Alţi bancheri cu experienţă şi-au exprimat indignarea faţă de producerea fraudei, ceea ce i-a făcut pe unii dintre cei mai mari finanţişti din Franţa şi Europa să-şi ceară scuze.

"Este ceva în neregulă cu sectorul bancar? Cred că da. Nu mai este vorba despre o cultură bancară, ci despre o cultă de primadone. Tot ceea ce vor este puterea, repede şi multă", a declarat un şef al diviziei de investiţii al unui grup european.

În afara sectorului financiar, liderii de afaceri nu şi-au ascuns dispreţul pentru bancherii care sunt acuzaţi de încetinirea creşterii economice, ca urmare a uşurinţei şi lipsei de control cu care au acordat creditele.

"Ticăloşi lacomi!", a spus directorul unui holding internaţional, care nu şi-a spus numele. "Cei din economia reală conduc fabrici şi reţele de furnizori. Ei (bancherii n.r.) urmăresc doar profituri ridicate", a adăugat el.

Fred Bergsten, director la Institutul pentru Economie Internaţională, a declarat că scandalul ridică semne de întrebare referitoare la soliditatea sistemului financiar şi provoacă temeri suplimentare legate de dezvoltarea economiei mondiale.

"Se credea că au sub control sistemele de prevenire a riscurilor. Frauda care a avut loc ridică întrebări fundamentale în această privinţă şi trebuie văzut dacă şi alţii au probleme asemănătoare", a adăugat Bergsten.

Heinrich Hiesinger, şef al diviziei industriale a Siemens, a spus că eşecurile care au avut loc în ultima perioadă în sistemul financiar afectează încrederea în întreaga economie şi a avertizat că acest fapt poate îndepărta clienţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici