Fuziunea Alpha Bank - EFG Eurobank ar putea fi întârziată. Acţiunile grupurilor au fost suspendate

Fuziunea grupurilor elene Alpha Bank şi EFG Eurobank, ambele cu operaţiuni în România, ar putea fi întârziată de incertitudinile privind pierderile din programul de reducere a datoriilor statului elen către creditorii privaţi, a declarat, luni, un oficial Alpha Bank.

358 afișări
Imaginea articolului Fuziunea Alpha Bank - EFG Eurobank ar putea fi întârziată. Acţiunile grupurilor au fost suspendate

Fuziunea Alpha Bank - EFG Eurobank ar putea fi întârziată. Acţiunile grupurilor au fost suspendate (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Acţiunile celor două bănci au fost suspendate luni pe bursa de la Atena. Înainte de oprirea tranzacţiilor, Alpha Bank se afla în creştere cu 9,4%, ca urmare a aşteptărilor pentru o schimbare în favoarea acesteia a termenilor fuziunii. EFG Eurobank se afla în declin cu 0,25%.

Alpha Bank şi EFG Eurobank, situate pe poziţiile a doua şi a treia în topul băncilor din Grecia, au convenit în august să fuzioneze, urmând să creeze cea mai mare bancă a ţării, pentru a face faţă mai uşor crizei datoriilor.

Expunerea EFG pe obligaţiuni ale statului elen este de aproximativ două ori mai mare decât cea a Alpha Bank, ceea ce înseamnă că va fi mai puternic afectată de faptul că pierderile din preschimbarea de obligaţiuni, inclusă în programul de reducere a datoriilor Greciei, vor fi mai mari decât s-a luat în calcul în negocierea fuziunii.

"Există aspecte financiare care trebuie analizate, precum pierderea netă actuală din preschimbarea de obligaţiuni. Asta nu înseamnă că se prăbuşeşte acordul de fuziune sau că se va opri", a spus oficialul Alpha Bank, refuzând să fie numit.

Acţionarii celor două bănci au aprobat fuziunea în noiembrie anul trecut.

Lovite de ieşirile de depozite, retrogradările Greciei şi creşterea portofoliilor de credite neperformante, băncile elene au fost nevoite să analizeze colaborări mai strânse în speranţa redobândirii accesului la pieţele financiare.

Autoritatea de reglementare a bursei de la Atena a suspendat tranzacţiile cu acţiuni ale celor două bănci în prima parte a şedinţei de luni. Înainte de suspendare, acţiunile Alpha Bank se aflau în creştere cu 9,4%, la 1,28 euro, peste avansul bursei de la Atena. Cotaţia EFG Eurobank se afla în scădere cu 0,25%, la 0,8 euro.

"Piaţa estimează că termenii acordului s-ar putea schimba în favoarea Alpha Bank. EFG Eurobank are cel mai mare portofoliu de obligaţiuni guvernamentale elene, aşa că potrivit pierderilor rezultate din valoarea netă actuală a obligaţiunilor de stat, n.r.), va avea un necesar de recapitalizare mai mare", a declarat un analist bancar.

O sursă bancară apropiată celor două bănci a declarat că există puncte de vedere diferite în privinţa ritmului de derulare a fuziunii, iar discuţiile pe acest subiect vor continua.

"Alpha cere o amânare, nimic mai mult, dar este riscant. Vor avea loc discuţii pentru a ajunge la un numitor comun în privinţa punctelor de vedere diferite despre rimul fuziunii", a spus sursa.

În urma fuziunii, acţionarii EFG Eurobank, a doua mare bancă din Grecia, ar trebui să primească 5 acţiuni la compania formată prin fuziune, care se va numi Alpha Eurobank, în schimbul a 7 titluri existente Eurobank. De asemenea, pentru fiecare acţiune Alpha Bank va fi acordată o acţiune Alpha Eurobank.

În România, Consiliul Concurenţei a autorizat absorbţia EFG Eurobank de către Alpha Bank, stabilind că fuziunea nu denaturează concurenţa pe piaţa românească. În România, fuziunea EFG Eurobank, acţionarul majoritar al Bancport, cu Alpha Bank va duce la cea mai mare consolidare înregistrată până în prezent pe piaţa locală, banca rezultată urmând să ocupe locul al treilea în funcţie de active.

În România, grupul Alpha deţine controlul asupra Alpha Bank România, Alpha Leasing România IFN, SSIF Alpha Finance România, Alpha Insurance Brokers, Alpha Astika Akinita România şi AGI-RRE Participations 1.

Pe piaţa locală, grupul EFG deţine controlul asupra Bancpost, EFG Eurobank Finance, EFG Eurobank Securities, EFG Leasing IFN, EFG Eurobank Property Services, EFG Retail Services IFN, Eliade Tower, IMO Property Investments Bucuresti, IMO-II Property Investments, Retail Development, Seferco Development, EFG Eurolife Asigurari de Viata, EFG Eurolife Asigurari Generale şi EFG IT Shared Services.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici