G7 îşi propune să folosească activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina

G7 va explora modalităţi de utilizare a veniturilor viitoare provenite din activele ruseşti îngheţate pentru a spori finanţarea pentru Ucraina devastată de război, au declarat sâmbătă şefii de finanţe din Grupul celor şapte democraţii industriale, fără a oferi detalii despre cum se va proceda.

188 afișări
Imaginea articolului G7 îşi propune să folosească activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina

G7 îşi propune să folosească activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina

G7 şi aliaţii săi au îngheţat aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele financiare ruseşti, cum ar fi principalele valute şi obligaţiuni guvernamentale, la scurt timp după ce Moscova şi-a invadat vecinul în februarie 2022.

„Facem progrese în discuţiile noastre cu privire la posibilele căi de a avansa profiturile extraordinare provenite din activele suverane ruseşti imobilizate în beneficiul Ucrainei”, a transmis G7 la finalul unei reuniuni de două zile în nordul Italiei.

Finanţarea pentru Ucraina şi satisfacerea forţei de export în creştere a Chinei au fost principalele teme abordate în comentariile miniştrilor de finanţe în timpul reuniunii din oraşul Stresa.

Statele Unite au făcut presiuni asupra partenerilor săi din G7 - Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Canada - pentru a susţine un împrumut care ar putea oferi Kievului până la 50 de miliarde de dolari pe termen scurt.

Cu toate acestea, formularea prudentă a declaraţiei, care nu conţine cifre sau detalii, reflectă multe aspecte juridice şi tehnice care trebuie să fie puse la punct înainte ca un astfel de împrumut să poată fi acordat, scrie Reuters.

Problema va fi acum discutată de liderii G7 la summitul din sudul Italiei de la mijlocul lunii iunie.

„Nu suntem încă pregătiţi să găsim măsuri suplimentare şi clare pentru a finanţa Ucraina, dar acesta este acum un subiect de lucru”, a declarat presei ministrul german de finanţe, Christian Lindner.

Ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov, a declarat că Moscova va da o ripostă dacă G7 îşi va duce ameninţarea până la capăt. Guvernul său a preluat deja controlul asupra unor întreprinderi occidentale active în Rusia.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că un împrumut pentru Kiev este doar „principala opţiune” pe care liderii G7 o vor lua în considerare luna viitoare, dar nu a dorit „să scoată nimic de pe masă ca o posibilitate viitoare”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici